2024. április 23. - Béla

A Fidesz több ezer vállalkozón segített

A Fidesz szerint több ezer vállalkozót érint az a törvénymódosítás, amellyel - a kormánypárt javaslatára - az Országgyűlés december 31-ig meghosszabbította annak a rendelkezésnek a hatályát, amely alapján a 200 ezer forint feletti közbeszerzési kifizetéseknek nem lehetnek akadályai a 2008. szeptember 30-át követően keletkezett köztehertartozások.
2010. június 30. szerda 15:17 - HírExtra
A fideszes Szatmáry Kristóf, az indítvány egyik előterjesztője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenlegi gazdasági helyzetben indokolatlan tehertételnek tartják, hogy például egy alvállalkozónak egy tízmilliós számláját azért ne fizessék ki, mert van egy ezer- vagy kétezer forintos adótartozása, amely miatt nem kaphatna nullás igazolást az adóhatóságtól.

A politikus rámutatott, a vállalkozók visszajelzései szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) nyilvántartási rendszere is "hagy némi kivetnivalót" maga után, ugyanis míg felkerülni viszonylag könnyű arra a negatív listára, amely alapján nem kapnak nullás igazolást, addig lekerülni már nem olyan egyszerű.

Számításaik szerint az építőipari kisvállalkozások közül 5-15 ezer is érintett lehetett volna - közölte Szatmáry Kristóf.

A törvényhozás hétfőn 355 igen, 2 nem szavazattal és 13 tartózkodás mellett fogadta el a közbeszerzésekhez kapcsolódó kifizetési szabályok módosításáról szóló törvényt, amelyet Bencsik János és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők terjesztettek elő. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy a törvény sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől.

Az adózás rendjéről szóló törvény 2008 decemberében úgy módosult, hogy a közbeszerzések keretében a 200 ezer forint feletti vállalkozói és alvállalkozói számlákat csak akkor lehet kifizetni, ha a jogosult bemutat egy 30 napnál nem régebbi nemleges - nullás - adóigazolást. A módosítás egyúttal kivételt tett a 2008. szeptember 30-át követően keletkezett köztartozásokkal, miután ezek nem lehettek akadályai a közbeszerzési kifizetéseknek.

Ezt a mentesítést a gazdasági válság indokolta, és az akkori parlament úgy vélte, hogy kivételt tenni ez év július 1-ig indokolt. A mostani parlament viszont indokoltnak tartotta a mentesség meghosszabbítását az év végéig. Így a 200 ezer forint feletti közbeszerzési kifizetéseknek december 31-ig nem lehet akadálya a nullás adóigazolás hiánya.

A törvény, ha a köztársasági elnök aláírja, július 1-jén lép hatályba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását