2024. április 19. - Emma

Az egészségügy nagy napja

Ma tartják országszerte a magyar egészségügy napját, közismert nevén a Semmelweis-napot; ebből az alkalomból számos egészségügyi intézményben szakmai elismeréseket adnak át, és ünnepi megemlékezéseket rendeznek.
2010. július 1. csütörtök 08:57 - HírExtra
A magyar egészségügy napját minden évben július 1-jén, Semmelweis Ignác (1818-1865) orvos születésnapján tartják. Semmelweis Ignác a gyermekágyi láz kóroktanát derítette fel, amikor rájött, hogy a halált okozó betegséget az orvosok és az orvostanhallgatók okozzák azzal, hogy nem fertőtlenített kézzel vizsgálták a várandós nőket.

Ennek megelőzésére a klórmészoldatos kézmosást antiszeptikumként ajánlotta kollégáinak. Később kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, majd kötelezővé tette az egyes betegek vizsgálata közötti klóros kézmosást is.

A budai Tabánból származó, Bécsben tanuló és dolgozó, majd Pestre visszatérő Semmelweis Ignác ezzel a felfedezésével a modern nyugati orvostudomány fejlődésének egyik kulcsfigurája lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását