2024. május 15. - Zsófia, Szonja

"Fiskálisan alkoholista ország vagyunk"

A Századvég szerint komoly gazdaságpolitikai fordulatra van szükség Magyarországon. Főleg, ha szeretnénk versenyképesek maradni, netán elkerülni az államcsődöt...
2010. július 1. csütörtök 16:43 - Telkes Árpád
Gazdaságpolitikai fordulat

Hitelek
A 29 pontos akciótervben is felmerült egy Nemzeti Eszközkezelő Társaság létrehozása. Ezt a Századvég is támogatja publikációjában, leginkább az ír példát szeme előtt tartva. Írországban a NAMA megvásárolja a bankoktól, a késedelmes adósok hiteleit és azokat adja bérbe.
Az elmúlt nyolc év, de igazából kijelenthetjük, az elmúlt húsz év gazdaságpolitikája és annak problémái bizonyították, szükség van egy komoly átalakításra és a gazdaságpolitika újragondolására - hangzott el e magvas gondolat egy a Századvég alapítvány által rendezett sajtóbeszélgetésen csütörtökön.

A Századvég elemzői szerint ennek az új útnak szükségszerűen megszorításmentesnek kell lennie. Persze a megszorítások száműzése mellett törekedni kell a maastrichti kritériumok betartására is. A modernizáció szintén fontos, ám ez nem valósulhat meg az oly sokszor emlegetett és egyre égetőbb szerkezeti reformok nélkül.

Magyarország az elmúlt időszakban sokat veszített növekedési potenciáljából, nem használjuk ki az országban rejlő lehetőségeket - "tudtuk meg". Most pedig következzen egy kis közgazdaságtan: a fenntartható növekedést három alapvető kínálati tényező határozza meg. A tőkeállomány, a munkaerő és technológia állása (például, hogy milyen technológiával gyártunk).

Ezek összeségét és bővülését tekintve, valamint a tőkének új szerepet szánva Magyarország fenntartható fejlődés irányába mozdulhat el. Bár a kormány évi 100 ezer új munkahelyet ígér, a a vele finoman szólva sem konfrontálódó Századvég 65-70 ezerrel számol, s valljuk be, még ez is optimistának tűnik.

Adósságok

Az államadósság kérdése szintén elég komoly probléma. A maastrichti kritériumokban meghatározott 60 százalékos GDP arányos államadósság helyett az arány mintegy 80 százalék. 2018-ra azonban egy most felvázolt gazdaságpolitika alapján el lehetne érni a bűvös 60 százalékot.

Az úgynevezett teljes külső adósság – ami az államadósságon túl, a lakosság eladósodottságát is tartalmazza – ma Magyarországon GDP arányosan 120 százalék. Ezt a hihetetlenül nagy arány, de 2018-ra 70 százalékra lehetne csökkenteni. (Ez a mostani átlag a visegrádi országokban.)

A költségvetési kiadások szintén nagyon magas szintet ütnek meg itthon. Bár az Orbán-kormány ezt mintegy 170 milliárd forinttal már visszafogta, emellé még szükség volna évenkénti csökkentésre is, főleg a bürokrácia területén, melynek lefaragása elengedhetetlen.

2013-ra a visegrádi országok költségvetési szerkezetének átvételét javasolja a Századvég. Ez a kiadási oldalon komoly átcsoportosításokat vonna maga után. Azonban a visszaszorítások mellett, több pénzt kéne költeni egészségügyre és gazdasági ügyekre. Így erre a dátumra már a GDP 6,2-6,5 százalékát kéne egészségünk megőrzésére fordítani.

A nyugdíjrendszer még a reformja után is strukturális gondokkal küszködik. A demográfiai változások miatt hosszú távon fenntarthatatlan a rendszer, magyarul korlátozott ideig áll meg a lábán.

Munkaerő


A foglalkoztatás és foglalkoztatottság folyamatosan visszatérő kérdésére mindig ugyanaz a válasz: több munkahely kell. Bár egyelőre még nem indult meg a munkahelyek tömeges létrehozása, bíztató jelek azért akadnak.

A teljes gadaságpolitikai fordulathoz azonban, egy megfelelő stratégiai célokat követő erős fejlesztéspolitikára is szükség van. Magyarország centralizált gazdasága, „vízfejűsége”, sok gondot okkoz. Ezért a vidék felzárkóztatása és regionális központok létrehozása mindenképp szükséges lépés.

A Századvég teljes publikációja letölhető a www.szazadveg-eco.hu/hu/publikaciok oldalon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását