2024. április 25. - Márk

Hová mennek a magyar orvosok?

Hova tűnnek a magyar orvosok? Mostanában a kérdés egyre gyakrabban hangzik el, és egyre szélesebb kört foglalkoztat. Nem véletlenül, hiszen az egészségügy olyan központi téma, olyan közügy, amely mindenkit érint élete valamely szakaszában.
2010. július 2. péntek 09:49 - HírExtra
Ha figyelembe vesszük, hogy a legfrissebb egészségügyi felmérés alapján a magyar lakosságnak 42 százaléka - saját állítása szerint - valamilyen krónikus betegségben szenved, és a globális irányzat is az, hogy 2100-ra a fejlett világ fele lesz krónikus beteg, akkor nem hiábavaló az aggodalom. Kellenek a jó orvosok.

A közelmúltban éppen a nemzet egészségi állapotának javítása érdekében létrehozott LAM (Lege Artis Medicinae) klubban rendezett vitaest központi témája volt az orvosi szakma presztízsvesztése, a várható orvoshiány és az ellene teendő intézkedések szükségessége.

Balázs Péter, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar igazgatóhelyettese vitaindítójában arról beszélt, hogy a humán erőforrás problematikája nem új. Az, hogy napjainkban az orvosok egy része külföldre megy a jobb megélhetés reményében, és az egészségügyi szakdolgozók közül is sokan ezt az utat választják, nem meglepő. Ingázók és állandó munkavállalók is vannak közöttük.

- A 70-es, 80-as években "felfutó" időszakban volt az orvosképzés - mondta az előadó. - Évente több mint 1000 orvos szerzett diplomát. Ennek a folyamatnak vége, mert inkább a dinamikus csökkenés jellemző, és emellett a "diplomaexport", vagyis a végzett hallgatók elvesztése, eltávozása. Akik itt végeznek, azoknak mintegy 24 százaléka külföldi. A diploma honosításának divatja is lecsengett, 1980-tól 2002-ig még 2000 honosítás történt, de ez a folyamat is véget ért.

Érdekességként említette, hogy az 1970-es években kiadott 34 222 diploma gazdája közül 7000-nek egyszerűen nyoma veszett, a magyar nyilvántartási rendszerben sehol sem találhatók ezek a végzett orvosok. Több ezren jelezték viszont 2005-től 2009-ig, hogy külföldön kívánnak dolgozni, ugyanakkor a belföldi mobilitási lehetőségek iránt nincs érdeklődés.

Vasvári László, az Egészségügyi Szak- és Továbbképző Intézet igazgatója kifejtette a témához kapcsolódva, hogy hiányoznak a humán erőforrás felhasználásával kapcsolatos jó stratégiák. Sokan csak és kizárólag az alacsony bérezést okolják a kialakult helyzetért, de ennél sokkal komplexebb problémakörről van szó. Bár a jövedelemviszonyok sokat számítanak, más körülmények is a pálya vagy az ország elhagyására sarkallják a fiatal orvosokat, sőt az idősebbek közül is jó néhányat.

A bérezés elégtelensége és az egyéb juttatások iránti igények mellett elhangzottak olyan címszavak is, mint jövőmodell, életkép, motivációhiány, a piac- és versenyképes képzés hiányosságai, a szakemberigény összehangolt, szervezett felmérése, az esetlegesen visszatérni szándékozókat segítő rendszer szükségessége, a nem megfelelő munkamegosztás - vagyis a pénz mellé gesztusok, intézkedések, megfelelő kommunikáció és erkölcsi megbecsülés is kellene. Az egykori karizmatikus hivatástudat sulykolása mára idejétmúlt, bár hivatástudat és elkötelezettség nélkül ezt a szakmát nem lehet sikeresen és kedvvel gyakorolni - tudomásul kell azonban venni, hogy ezen a pályán is verseny van. Akik külföldi munkahely mellett döntenek, azok a magasabb jövedelem mellé az "odatett" kedvezőbb körülményeket, a jobb munkahelyi adottságokat és a nagyobb erkölcsi megbecsülést is fontosnak tartják.

Mindezzel egyetértve Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta, hogy hivatástudatra apellálni enyhén szólva nem elegáns és nem hatásos ott, ahol az egyetemről kikerülve elhelyezkedési gondokkal küszködnek a fiatalok, bizonytalan egzisztenciális helyzetbe kerülnek sokévi tanulás, felkészülés után. Az elsődleges pályaelhagyók ügye, a magas migrációs ráta olyan jelzés, amely arra figyelmeztet, hogy valami nincs rendben - sok mindenen kellene változtatni. Bár a példa talán kissé sarkított, keserűen hangzó megjegyzése, miszerint "a professzorok még a vakbelet is eloperálják a fiatal orvosok elől", nyilvánvalóan jogos bírálat. Ahogy az is, hogy sokan nem tudatosan szakosodnak, nem a meglévő hiányszakokat választják, mert nincs irányított rendszer ebben sem, így vagy az éppen aktuális divatszakok jöhetnek számításba, vagy az előadó professzor karizmája az, amely terelgeti a fiatalokat a választásban.

Az is elhangzott, hogy már a hat egyetemi év alatt jelentkeznek a kiégési (burnout) tünetek a hallgatóknál. Ez a tünetegyüttes főként a segítő szakmákban bukkan fel, orvosoknál, egészségügyi dolgozóknál fokozott mértékben fordul elő, éppen a mindennapi erőpróba okán. A betegek elvárásai, az egészségügy kaotikus helyzete, a megélhetési gondok, a tudomány gyors fejlődésével történő lépéstartás, a túlterheltség következtében fellépő stressz is elősegíti az idő előtti kiégést. Ahol az élet minősége fontos szempont, ahol jobb a közérzet, ahol az állandó versenyhelyzet doppingol, és nem pusztán üres teljesítménykényszert jelent, kevésbé mutatkozik e modern tünetegyüttes, amely hivatalosan is betegségnek számít. A beszélgetések, előadások során elhangzott: 2020-tól "kódolt orvoshiány lesz nálunk".

Mivel is kezdtük? Hogy a krónikus betegek száma folyamatosan nő. Akkor ez rossz végszó, mondhatnánk: vészjósló jelzés. Még időben hangzanak a figyelmeztetések szakmán belül és kívül is. Bár gyors, hatékony megoldást nem kínálnak, egy pozitív folyamat elindításához hasznos muníció lehet mindaz, amit sokszor, sok helyen elmondanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását