2024. május 14. - Bonifác
Hollandia immáron a döntőben. Németország és Spanyolország jelentkezik ellenfélnek, de véletlenül se higgyük, hogy ez a futball háborúja. Valójában a tudomány csap össze a babonával.
2010. július 7. szerda 13:01 - Gyülvészi András
Babona a spanyolok oldalán

Az ibériaiak oldalán a babona áll, ami a racionálisabb spanyol szurkolóknak bizony rossz hír. A németországi Oberhausenben található ócenáriuamban élő polip szerint, ugyanis a spanyolok fogják megnyerni a németek elleni elődöntőt. A polip akkora sztár, hogy jóslatait tévétársaságok örökítik meg.

A nyolclábú a következő módszerrel igyekszik a jövőbe látni: gondozói előkészítik az etetőt, méghozzá úgy, hogy feldíszítik a két válogatott nemzeti lobogójával. Amelyikből Paul – mert a polipnak neve is van – eszik, az a csapat várhatóan győzni fog. A német nemzeti tizenegy összes mérkőzését jól jósolta meg eddig Paul, kivéve a 2008-as EB-döntőt: ott a német lobogós etetőből evett, de mégis a spanyolok nyertek.

Matematika a németek oldalán

Trigonometria
A trigonometria a matematika egy ága, mely a síkgeometriában a derékszögű háromszögek oldalai és szögei közötti összefüggésekkel foglalkozik. A gömbi háromszögeket a gömbi trigonometria tanulmányozza. A derékszögű háromszög oldalai és szögei közötti összefüggést a trigonometrikus függvények írják le, a trigonometria feladatai közé tartozik ezek tulajdonságainak vizsgálata és az ezeken alapuló számítások. (Wikipédia)
Metin Tolan, a dortmundi egyetem fizikaprofesszora szerint viszont a németek az egész tornát megnyerik, tehát esélytelenek a spanyolok. Állítólag rendkívül komplex számítások eredménye alapján jósol a professzor. Az, hogy ő maga is német, nyilván egybeesés, mint ahogyan az is, hogy Metin Tolan már egyszer jósolt világbajnoki győzelmet a Nationalelfnek, méghozzá 2006-ban, amikor a németek pont az elődöntőben kaptak ki. Egyébként pont az olaszoktól. Olaszország pedig mediterrán, akárcsak Spanyolország.

A professzor a feltételezést állítólag alátámasztotta egy trigonometriai függvénnyel is. Ezt mi semennyire sem tudjuk elképzelni, de hát nem is vagyunk matematikusok. A középiskolai évekből ránk ragadt sinusokból és cosinusokból inkább meg sem kíséreljük megjósolni a mérkőzések kimenetelét, de csendben azért megjegyezhető, hogy a professzor úr inkább csak tippel.

Azért még lesz meccs

Óriási szerencse, hogy az ilyen típusú agyrémekre gyerekes hóbortként tekint a világ, ellenkező esetben ugyanis kár lenne lejátszani a mérkőzéseket. Megmondja a polip, vagy kiszámolja a professzor, végülis mindegy, a mérkőzést valahogy majdcsak eldől.

Egy jóslat receptje: sok jóslat

A jövőbelátás-fétis rákfenéje, hogy a jósok stratégiája általában sikerre vezet. Nyerjen most bárki, látjuk, valaki megjósolta: vagy egy polip, vagy egy professzor. Ha elég sokat variálják a jósok a próféciákat, egy úgyis be fog jönni, és mindenki arra fog emlékezni. Tévedett már a prof is, meg a polip is, de mindegy, mi újra meghallgatjuk, megkérdezzük tőlük mi lesz a jövő.

A vébén harminckét csapat indult, vagyis a lehetőségek száma véges, és minden bizonnyal valamennyi nemzet alkalmas arra, hogy kiállítson egy önjelölt jövőbelátót, vagy eleven totemállatot, aki, vagy ami szerint a saját nemzeti csapata nem veszíthet.

Játékvezető-nagyhatalom vagyunk

Nekünk persze a legfontosabb, hogy Kassai Viktor bíráskodhat majd, akit már-már az 1994-es vébédöntőt vezető Puhl Sándor nyomdokaiban láttunk. Most egy elődöntő jut a magyar játékvezetésnek, ami önmagában is sikernek számít, és jó jelnek a jövőre nézve. Mindenesetre reméljük, nem egy vagy több lesgólé lesz a főszerep, mint ezen a vébén oly sokszor.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását