2024. április 20. - Tivadar

"Gödör feeling", azaz Woodstock Budapest belvárosában

Egy meleg nyári estén, ha a Deák tér felé vesszük az irányt, garantált Woodstock-hangulattal találkozhatunk. Megpróbáltuk kideríteni, hogy a hippi szemlélet a fűben fetrengésen kívül másban is megnyilvánul-e.
2010. július 9. péntek 14:48 - Kancsár Edina
Az 1960-as években San Franciscóból indult ki a hippi mozgalom. Flower Power-szlogennel reklámozták, amivel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy békésen is lehet egymás mellett élni. A mozgalom a tabuk nélküli életet, a korlátok nélküli szerelmet és az önmegvalósítást hirdette.

Saját stílust teremtettek, mellyel megkülönböztették magukat és egyben összetartozásukat is kifejezték. Színes, batikolt ruhákban, sarukban, tarisznyákban és kendőkben jártak, amihez hosszú hajat viseltek. Kinézetük és minden mozdulatuk a szabadságot tükrözte. A hippik nem vetették meg a drogok „jótékony” hatását sem, úgy gondolták, hogy bódult állapotban jobb megélni a Flower Power-életérzést.

A Woodstock és a hippiség természetesen több volt, mint holmi fesztiválba tömörített fiatalok szabadságvágya. Az egész mozgatórugója a vietnami háború elleni tiltakozás volt, amit a nagysikerű film, a Hair is jól ábrázolt.

De térjünk vissza a Magyar Woodstockot idéző helyszínekre, ahol félmeztelenül és mezítláb is látni járókelőket, ahol gitároznak, ahol csókolóznak a bokorban, vagy sörrel a kezükben ülnek a fűben a fiatalok.  A hely miliője azt a kételyt ébresztette bennünk, hogy többről szól ez is, mint puszta olcsó szórakozás. Így hát felkerekedtünk, hogy az érintetteket kérdezzük világnézetükről, szórakozásról, a hely szelleméről.

Amikor este hét órakor megérkeztem a Gödörhöz, annak ellenére, hogy hétfő volt, a szokásos tömeggel találtam szemben magam. Elindultam a füves terület felé, ahol a földön és a lépcsőn ülők véleményére voltam kíváncsi. Az első táraság, akit faggattam egy körülbelül tízfős rockker társaság volt.

Ti miért jártok ide? Van ennek valami köze a hippi hangulathoz és a szabadságvágyhoz?

Woodstock
1969. augusztus 15-én Woodstock közelében, Bethelben rendeztek egy óriási zenei és művészeti fesztivált, ahol a nagyközönség is betekintést nyerhetett a hippik világába és megismerhették az álltaluk közkedvelt zenei kultúrát is. A rendezvény három napja alatt 32 banda és énekes képviseltette magát rock, soul, blues és a népzene területén. A fesztiválra négyszer annyian érkeztek, mint ahogy azt eredetileg tervezték, ezért hatalmas embertömeg és káosz alakult ki. Ennek ellenére erőszakmentesen zajlott a rendezvény és azóta a woodstocki fesztivál fogalommá vált.
Nekünk semmi közünk a hippikhez, mi darkosok vagyunk. Azért járunk ide, mert közelebb van, mint aMargit-sziget. Elég nagy para volt, amikor a szigeten aludtunk és éjszaka jött az árvíz. Azóta inkább ide jövünk.

Itt éreztem azt igazán, hogy felesleges tovább fecsérelni a szót rájuk és ideje gyorsan tovább állni. Ezután egy szimpatikus hármast néztem ki magamnak. A két fiúból és egy lányból álló társasághoz közeledve erőteljes cannabis szag csapta meg az orromat, de úgy látszik ez itt természetes. (Később ez még többször előfordult.)

Mi vonz benneteket ebben a helyben? A szabados hangulat vagy az, hogy ingyen van?

Mi azért szeretjük, mert közel van. Csak felpattanunk a biciklire és már itt is vagyunk. Szeretjük a természetet és a városban sajnos nem túl sok a zöld terület. Itt minden este óriási élet van és jó a hangulat. Hozzuk magunkkal a söröket és addig maradunk, amíg jól esik.

Egyre kevésbé gondoltam úgy, hogy fogok találni valakit, aki nem csak a hely olcsósága miatt jár ide, de nem adtam fel és tovább kerestem. Arréb hajléktalanok egy része az üvegeket, mások a fém dobozokat gyűjtötte a fiatalok körül. Nem rossz ötlet amit csinálnak, máskülönben a fiatalok rengeteg szemetet halmoznának fel és így legalább ők is valamennyi pénzhez jutnak.

Túllépve a szemétgyűjtő iparág hasznossága okozta elmélkedésemen, kinéztem magamnak egy jólszituált társaságot a lépcsőknél.

Milyen gyakran jártok ide?

Hetente többször is jövünk. Tavasztól őszig itt szoktunk bandázni, mert a belvárosi fősulikhoz és egyetemekhez nagyon közel van. Mindenkinek a Deák tér esik leginkább útba. Általában, ahogy végzünk az iskolában, jövünk. Van ennek a helynek valami hangulata, ami miatt szeretünk itt lenni. Megvesszük magunknak az italokat és így olcsóbb is, mint ha lent (a Gödör Klubban) vennénk meg. És ott hely is kevés van, mi meg általában sokan vagyunk. De nyári szünetben azért nem csak ide járunk. Balatonra és fesztiválokra is szoktunk menni.

Engem mindig a Woodstock-hangulatra emlékeztetett ez a hely, szerintetek van benne valami?

Abszolút. Kicsit számunkra is a szabadságot jelenti ez a hely. Azt és addig csinálunk itt, amíg csak akarunk. Nem állítanak fel, ha nem rendelünk, mivel mi magunk hozzuk a piánkat.

Sajnos elkezdett szemerkélni az eső, és az emberek kezdek hazaszállingózni. Az eső nem segített az egyes fák és betonfalak mellett terjedő ammónia szagon sem. A szabad szellem úgy látszik, arra sarkallja a tömeg egy részét, hogy ne a toy-toy vécéknél, hanem azon kívül könnyítsen magán.

Miután túléltem a kellemetlen szagok miatti megpróbáltatásokat, egy helyes kis csapathoz értem, akik az eső ellen egy nagy ernyővel védekeztek. Mindannyian alákuporodtak és önfeledten beszélgettek a padoknál a hirtelen jött időjárás változás ellenére. Megkérdeztem őket is, hogy szerintük is van-e valamiféle hippi hangulat itt.

"Hát bőven akadnak itt furcsa emberek, furcsa ruhákban… Ha ez hippi hangulatot jelent, akkor van. De mi inkább azt látjuk, hogy itt mindegy, hogy miben vagy és mit csinálsz. Itt nem mutogatnak egymásra az emberek, nem szólnak be és balhék sem szoktak lenni. Mindenki elvan magával és a barátaival."

Mi az oka, hogy éppen ide jártok?

Mert közel van és a metronak köszönhetően a hazajutás is könnyebb. Ezenkívül kevés park van a városban, szabadban lenni meg mindenki szeret. De mi nem csak ide járunk. Sokszor az Eiffel térre megyünk, mert ott koncertek is szoktak lenni. Bulizni meg a ZP-ben (Zöld Pardon) a legjobb.

Természetesen mindenkit nem tudtam megkérdezni, de a válaszok alapján kijelenthetem, hogy nincs ideológiai háttere annak, hogy rengetegen járnak a Gödör körüli zöld területekre.  Az angliai mentalitáshoz tudnám hasonlítani, ahol nem mutogatnak egymásra az emberek. Itt valóban nem számít, hogy ki mit visel és alapvetően mindenki nagyon barátságos.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását