2024. március 19. - József, Bánk

Hidegzuhany nélkül ért véget a melegfelvonulás

A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapest Pride melegfesztivál záróeseményén mintegy ezren vettek részt. Rövidített útvonalon, nagyobb rendbontás nélkül ért véget a rendezvény.
2010. július 10. szombat 18:17 - HírExtra
18:20: Újra felszabdult az Andrássy

A BKV fődiszpécsere az MTI-vel azt közölte, hogy ismét az eredeti útvonalán jár a 105-ös autóbusz, a 73-as és 76-os troli, valamint a kisföldalatti is újra minden állomáson megáll.

18:00: Rendben véget ért a felvonulás

Az Oktogon és az Andrássy út kereszteződésénél felállított kordonoknál ellentüntetők gyülekeztek, akik "Mocskos buzik", "Ria-ria Hungária", illetve a "Szebb jövőt" felkiáltással várták a menetet. Az Andrássy út 60-nál, a Terror Háza előtt négy fiatalember próbálta útját állni a felvonulóknak. A ruházatukon radikális mozgalmak jelképeit viselő férfiakat tucatnyi rohamrendőr körülvette, a járdára vezette és igazoltatta.

A menetet a célállomásnál, a Hősök tere és az Andrássy út kordonokkal elzárt kereszteződésénél is ellentüntetők várták, egyebek között a "Mocskos buzik" és a "Gyertek ki" felkiáltásokkal. A résztvevőket a szervezők arra szólították fel, hogy a kisföldalattival a Deák tér felé hagyják el a helyszínt.

A rendezvényt az utóbbi három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is. Az idei felvonuláson a menet élén egy szivárványszínű zászlókkal díszített teherautó haladt. Többen transzparenseket tartottak a magasba, az egyiken például az állt, hogy "Magyarország a mi hazánk is".

                                                                Fotók: Fejér Bálint

Volt olyan felvonuló, aki a nemzeti együttműködési nyilatkozatát vitte nagyméretű, színes transzparens formájában. A rendezők becslése szerint a rendezvényen ezerötszázan vettek részt. Az MTI helyszíni tudósítói szerint mintegy ezren lehettek a felvonulók. Köztük sokan külföldiek voltak, köztük osztrákok, németek, finnek és franciák. A demonstráción több közéleti személyiség és politikus is megjelent, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, az MSZP és a Lehet Más a Politika több parlamenti képviselője, valamint Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke.

17:10: Tünető tömeg a melegek ellen


A felvonulást eredetileg a Hősök tere és az Oktogon között tervezték, ám a szervezők a rendőrökkel egyeztetve úgy döntöttek, hogy a Csengery utcánál visszafordulnak a Hősök tere irányába.

Az Oktogonnál gyülekező mintegy száz fős tömeg nemtetszését "mocskos buzik"- szólamot skandálva fejezte ki, többen azt kiabálták: "ria-ria Hungária", valamint "szebb jövőt".

Az Andrássy út és az Oktogon találkozásánál kutyás rohamrendőrök álltak sorfalat a kordonok mellett, és a környező kis utcákat ugyanígy nagy erőkkel biztosították.

Az MTI tudósítói azt látták, hogy a felvonulás közeléből a rendőrök több kiabálót is kiemeltek.

16:22: Elkezdődőtt a felvonulás


A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapest Pride elnevezésű melegfesztivál záróeseményén, az utóbbi évekhez képest rövidített útvonalon, a Hősök terétől az Oktogonig vonulnak a résztvevők, majd vissza a Hősök teréhez.

Az Andrássy út érintett szakaszát, és a keresztutcákat kordonokkal zárta le a rendőrség. A menet élén egy szivárványszínű zászlókkal díszített kamion halad. Többen transzparenseket tartanak a magasba, az egyiken például az áll, hogy "A család alapja a szeretet", egy másikon pedig az, hogy "Magyarország a mi hazánk is".

A rendezvény elején Clare Dimyon brit melegaktivista, az európai meleg és leszbikus sportszövetség képviselője szervezete nevében kifejezte szolidaritását a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségekkel, hősöknek nevezve a felvonulás résztvevőit. Steigler Sándor, az eseményt szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke "biztonságos felvonulást" kívánt az egybegyűlteknek. A felvonuláson több közéleti személyiség és politikus is megjelent, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, az MSZP és a Lehet Más a Politika több parlamenti képviselője, valamint Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke.

Amikor a szocialista politikusok biztonsági emberek gyűrűjében a melegfelvonulás gyülekezőhelyére, a Hősök terére megérkeztek, Gyurcsány Ferenc láttán a kordonon kívül többen, akik árpádsávos zászlót ábrázoló polót viseltek, azt kiabálták: "hazaáruló".
A szervezők a rendőrségre hivatkozva az MTI-vel azt közölték, hogy a résztvevők száma nem haladja meg az ezret. Az MTI helyszíni tudósítóinak becslése szerint több száz ember vesz részt a meleg méltóság menetén.

A kisföldalatti a Hősök terétől az Oktogonig nem áll meg. A rendezvényt az utóbbi három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre.

Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is. Az Amnesty International emberjogi szervezet csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy magyarországi szervezetének tagjai, aktivistái, támogatói részt vesznek a meleg méltóság menetében, kifejezve ezzel szolidaritásukat a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek iránt, akik - mint írták - országszerte "továbbra is széleskörű ellenségességnek és hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve".

Az Amnesty International arra kéri a magyar hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben, és biztosítsák megfelelően az érintettek jogát a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez.

Az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából több magyarországi nagykövetség, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Svédország és Szlovénia budapesti külképviselte közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket.

Mint állásfoglalásukban megfogalmazták, az esemény ellen az elmúlt években megnyilvánult erőszakos cselekményeket figyelembe véve kiállnak e közösségek joga mellett, hogy ezen a hagyományos rendezvényen békésen és törvényes keretek között felvonuljanak, "kifejezvén azon szándékukat, hogy megtörjék az őket érintő kérdéseket övező csendet".
Forrás: MTI/hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2015. szeptember 17. 20:33
üsd a buzit ahol éred!
azzal is az épet véded.
milkyway
2010. július 10. 22:30
Szerintem csak nem elfogultak az MTI-nél és a hírextra szerkesztôségében, ezért tájékoztattak az eseményrôl tényszerûen.
H.K.
2010. július 10. 17:46
Magyarellenes MTI cikk. Tán csak nem buzi ott is mindenki?
Kár volt ezt a szemetet átvenni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását