2024. március 19. - József, Bánk

Melegfelvonulás Varsóban

Mintegy 15 ezer résztvevőt várnak a szombati varsói európai melegfelvonulásra, az EuroPride-ra, amelyet első ízben tartanak egy kelet-közép-európai fővárosban.
1970. január 1. csütörtök 01:00 - HírExtra
A varsói hatóságok hétfőn megerősítették, hogy engedélyt adtak a számos kulturális és sportesemény által kísért rendezvényre, amelyet a néhai lengyel pápát idézve Ne féljetek! mottóval tartanak.
II. János Pál nem sokkal pápává választása után mondta egy fiatalokhoz intézett beszédében, hogy "Ne féljetek! Ne féljetek fiatalnak lenni!"
A rendőrség közölte, hogy biztosítja a hatórásra tervezett eseményt, annak tervezett útvonaláról elterelik a forgalmat.

A melegparádéra való felkészülés részeként a varsói rendőröket antidiszkriminációs képzésben részesítik a Kampány a Homofóbia Ellen nevű szervezet segítségével - mondta Maciej Korczynski rendőrségi szóvivő.

A varsói önkormányzat nem támogatja anyagilag a rendezvényt, és más házigazda fővárosoktól eltérően Hanna Gronkiewicz-Waltz polgármester nem lesz ott a menetben.
A felvonulás ellen tiltakoznak és aláírásokat gyűjtenek vallásos szervezetek. Kazimierz Nycz varsói érsek toleranciára szólított fel, de annak kinyilvánítására is, hogy a házasság és a család egy férfiból és egy nőből áll. Az érsek szerint a "melegek és leszbikusok felvonulása az első lépés az azonos nemű párok elismerése felé".

A grünwaldi csata 600. évfordulója ürügyén egy szélsőjobboldali szervezet ellentüntetést tart a melegfelvonulással egyidőben, részben azzal megegyező útvonalon. Az incidensek megakadályozására megerősítik a rendőri készenlétet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását