2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szűkös dinnyetermés

Az idén csaknem háromhetes késéssel, július 15-20 körül indul a dinnyeszezon - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek. Mártonffy Béla elmondta: a hosszú távon átlagos 180-200 ezer tonnás terméshez képest mintegy 40 százalékos terméskiesésre lehet számítani országos szinten.
2010. július 13. kedd 22:31 - HírExtra
agyon sokat változtathat ugyanakkor felfelé a kilátásokon az, ha a későbbi kötések beérnek, és ilyen meleg marad az idő, mint most.

Az előző, májusi időszak nem kedvezett a dinnyének, az akkor megkötött virágait ugyanis elveszítette, ez okozza a terméskiesést. A jelenlegi hőség sem kedvező, de Békésben, ahol a dinnyetermelés a legjelentősebb, 90 százalékban öntöznek is a dinnyetermelők. Ott ráadásul a dinnyének legalább 30 százalékát tökre oltották, aminek ellenállóbbak a gyökerei, így várhatóan gyorsabban is regenerálódik.

A szakember szerint a dinnyetermés a magyarországi fogyasztásra elegendő lesz, előfordulhat azonban a kritikus májusi időjárás miatt, hogy egyes időszakokban "összeérik" a termés, és kétszer annyi dinnye jelenik meg rövid időn belül a piacon, mint amennyire ütemes piacra kerülés esetén megszokott. A dinnyések egyelőre reménykednek abban, hogy ez mégsem következik be.

Kérdés ugyanakkor, hogy a friss dinnye exportot tudja-e teljesíteni Magyarország, hiszen július közepétől a legnagyobb európai dinnye-beszállító Magyarország. A szezont érintő késéssel - ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagosnál még nagyobb is lehet - mennyire tudják teljesíteni a dinnyések a német, lengyel, skandináv és egyéb piacok igényeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását