2024. április 20. - Tivadar

Rábukkantak Góliát otthonára?!

Feltárják Izraelben Gat filiszteus település romjait, amely a Biblia szerint Góliát szülővárosa volt.
2010. július 14. szerda 21:09 - HírExtra
Az ásatásokat irányító Aren Maeir régészprofesszor szerint az ország központi részén, Jeruzsálem és Askelon között félúton lévő tel-tzafiti lelőhelyen folyó feltárások fantasztikus eredményeket hoztak. A legérdekesebb leletnek egy olyan feliratos cserépdarabot nevezett, amelybe filiszteusok neveit karcolták be, közöttük némelyik a Góliáthoz hasonlít - olvasható az Israel National News (http://wwww.israelnationalnews.com) című hírportálon.

"Rengeteg olyan lelet került elő, amelyek mind azt bizonyítják, hogy Gat nagy korabeli város volt" - magyarázta az archeológus.

Mint Aren Maeir professzor rámutatott, a Királyok II. könyve szerint Hazael, Arám királya romboltatta le a települést. Az előkerült leletek tanúsága szerint Hazael hadserege hosszú ostrom után volt csak képes bevenni Gatot, miután a városlakók teljesen kifogytak az élelemből.
"Olyan épületek tucatjait tártuk fel, amelyeket Hazael hadserege rombolt le.

Más épületek valószínűleg földrengés következtében dőltek össze. Előfordulhat, hogy az a földrengés döntötte romba a házakat, amelyről az Ámosz Könyvében esik szó" - mondta Aren Maeir.

A tudós hozzátette, hogy Izrael és a filiszteusok között sokkal összetettebb volt a viszony, mint ezt általában feltételezik.

"A filiszteusok nem pusztán ellenséget jelentettek. Ezt nyomon követhetjük mind a Bibliában, mind abban, hogy Sámson egy filiszteus nőt vett feleségül. Átjárás volt a két kultúra között is. Kerültek elő olyan leletek, amelyek szerint a filiszteusok étkezési szokásai az izraeliták között is elterjedtek" - összegezte a professzor.

Góliát (nevének jelentése: száműzetés, száműzött, menekült), bibliai, ószövetségi alak. Filiszteus férfi, az utolsó óriások egyike. Dávid győzte le kettejük emlékezetes párviadala során, amikor egy parittyából elhajított kővel pontosan homlokon találta Góliátot, aki azonnal meghalt.

Filiszteusok, ókori nép, amely Délnyugat-Palesztina földközi-tengeri partsávját és Kánaán déli részét lakta. A Kr.e. XII. században érkeztek talán az Égei-tenger felől, esetleg Krétáról a térségbe, nevük szerepel az Egyiptomot támadó tengeri népek között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását