2024. április 25. - Márk

Az LMP leszedetné az "Orbán-bullát"

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője csütörtökön beadványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben azt kérte, hogy a testület utólagos normakontroll során vizsgálja felül és semmisítse meg a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat kifüggesztéséről szóló kormányrendeletet.
2010. július 15. csütörtök 11:50 - HírExtra
A politikus az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján kérésüket azzal indokolta, hogy véleményük szerint a kormányrendelet négy ponton is alkotmánysértő.

Az általuk alkotmánysértőnek vélt pontokat sorolva elsőként azt mondta, az Alkotmánybíróság 19 éve megfogalmazott álláspontja szerint a jogállamiságból az következik, hogy a kormány ellenőrzése alatt álló közigazgatási szerveknek a pártpolitikától mentesen kell működniük.

Megjegyezte azt is, a politikai nyilatkozat nevéből következik, hogy az egy politikai értékelés, Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kormányoldalnak a választások tétjéről szóló "sajátos értelmezése". Azt mondta, hogy az értelmezéshez természetesen mindenkinek joga van, de az erről szóló politikai nyilatkozatnak nincs helye a közigazgatási szervek épületeiben.

Schiffer András arra is emlékeztetett, hogy májusban olyan törvénymódosítást fogadtak el, amely szerint a rendvédelmi szervek országos parancsnokságai is központi államigazgatási szervnek minősülnek. Megjegyezte, ez alapján ezekben az épületekben is ki kellene függeszteni az "Orbán-bullát".

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a fideszes Lázár János és Kocsis Máté viszont éppen olyan alkotmánymódosítást nyújtott be, amely megerősítené a fegyveres testületek politikailag semleges működését. Érvelése szerint a kormányhatározat viszont éppen hogy szembemegy a fideszes képviselők ezen szándékával. Kitért arra is, a kormánytisztviselők számára a róluk szóló törvény kifejezetten előírja, hogy nem folytathatnak olyan tevékenységet és nem valósíthatnak meg olyan magatartást, amely veszélyeztetné pártatlan, befolyástól mentes tevékenységüket.
Utolsó pontként arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányrendelet kötelező kifüggesztése sérti a véleménynyilvánítás és a szólásszabadság jogát.

Más témára áttérve példátlannak nevezte, hogy a hírek szerint Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerdai tájékoztatójára, amelyen többek között az Európai Központi Bankkal folytatott kormányzati megbeszélésekről számolt be, nem engedték be a közrádió és az egyik napilap tudósítóját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 15. 12:05
Az Ab nem fog semmit sem csinálni. A NENYI teljesen törvényes.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását