2024. április 26. - Ervin

Tovább dagad a Polanski ügy

Kulcsinformációkat tagadott meg a svájci kormánytól a Roman Polanski ellen 33 évvel ezelőtt folytatott eljárással kapcsolatban az amerikai igazságügyi minisztérium, és ezek híján döntöttek úgy, hogy szabadon engedik a filmrendezőt - ezt közölték svájci illetékesek egy levélben, amelyet a héten postáztak az Egyesült Államok berni nagykövetségének.
2010. július 15. csütörtök 18:00 - HírExtra
Az AP hírügynökség szerdán jutott a levél birtokába, amely időrendben sorolja fel, hogy mikor küldték el kérésüket a svájciak, és azt mikor utasította vissza az amerikai igazságügyi tárca.
A svájciak az egykori büntetőügyben eljáró ügyész, Roger Gunson tanúvallomását akarták megkapni, hogy kiderítsék, vajon Polanski annak idején kitöltötte-e a büntetését, ahogy azt ügyvédei állították. A svájciak a kezdettől fogva azért ragaszkodtak az erre vonatkozó információkhoz, mert az ország törvényei nem teszik lehetővé olyanok kiadását, akiket hat hónapnál kevesebb börtönbüntetés fenyeget.

A Los Angeles-i kerületi ügyészség szóvivője azt állította, hogy nem tudtak a svájci kérésről, és arról sem értesültek, hogy azt a minisztérium elutasította.

A minisztérium szóvivője szerdán este mindössze annyit mondott, hogy utánanéz az ügynek.
A levél szerint a tárca május 13-án azt válaszolta a svájciak május 5-én elküldött kérésére, hogy Gunson tanúvallomásának másolatát nem adhatják át.

Polanski ügyvédei külön kérvényt nyújtottak be a vallomás másolatáért, és hangsúlyozták, hogy azt meg kell kapniuk a svájciaknak.

Közben a május 10-én Los Angelesben megtartott bírósági meghallgatáson David Walgren helyettes kerületi ügyész azt mondta a bírónak, hogy a svájciak nem kérték a tanúvallomást, Peter Espinoza bíró pedig megállapította, hogy a svájciak nem igényeltek további információt. A rendező védőinek kérelmét viszont megtagadta.

A levél végén a svájci igazságügyi minisztérium illetékesei megjegyezték, hogy mivel Polanski a svájci Gstaadban egy nyaraló tulajdonosa - ahol decembertől hétfői szabadon engedéséig házi őrizetben tartották -, továbbra is szívesen látott vásárló és üdülővendég, szabad ki- és beutazását nem akadályozzák.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását