2024. május 12. - Pongrác

Professzorok az IMF ellen

A Professzorok Batthyány Köre helyesli a kormány "kemény fellépését a nemzeti érdek" védelmében, s elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió tárgyaló delegációja a hétvégén a hitelmegállapodás-felülvizsgálati tárgyalásokat megszakítva hazautazott.
2010. július 20. kedd 15:54 - HírExtra
A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozza: "megdöbbenéssel értesültek" arról, hogy az IMF és az EU tárgyaló delegációja a hétvégén megszakította Magyarországgal a tárgyalásokat.

A Professzorok Batthyány Köre szerint a nemzetközi szervezetek delegációja annak ellenére tette ezt, hogy a magyar tárgyaló fél egyértelműen elkötelezte magát az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiánycél megtartása mellett.

A valutaalap és az unió küldöttsége azért függesztette fel a tárgyalásokat, mert a magyar fél nem fogadta el az "általuk javasolt újabb kemény megszorító csomagot", hanem ehelyett a bankoktól és az egyéb pénzintézetektől kívánja behajtani a költségvetési hiányt - fejti ki a civil szervezet.

Hozzáteszik: a kétharmados többséggel megválasztott kormány előtt áll a történelmi lehetőség, hogy "megtörje a negyvenéves ördögi kört, éljen azzal a jogával, hogy az egyensúlyteremtés terheit a társadalmi igazságosság és a gazdasági fellendülés szempontjai szerint maga határozza meg, és vessen véget a magyar gazdaság sodródásának és alávetettségének".

A professzorok körének tagjai a fentiek mellett felháborodásuknak is hangot adnak, amiért "némely politikai erő nyíltan az ellenérdekű fél mellé áll".

Az IMF küldöttségének vezetője a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások szombati felfüggesztése után úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalásokon nem volt szó a Magyarországgal kötendő esetleges újabb - 2011-re, 2012-re szóló - hitelmegállapodásról. Christoph Rosenberg, az IMF-küldöttség vezetője azt mondta, hogy az IMF többet szeretne tudni a jövő évi költségvetésre vonatkozó kormányzati tervekről. Szerinte főleg költségvetési területen maradtak nyitott kérdések, ezen belül is a tervezett költségvetési intézkedések fenntarthatósága körül.

Az MSZP vasárnap arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt, hogy ne veszélyeztesse Magyarország pénzügyi stabilitását, és mindent kövessen el annak érdekében, hogy "az ország hitelessége, finanszírozhatósága erős hazai és nemzetközi lábakon álljon". Mesterházy Attila pártelnök szerint ha ez nem sikerül, az komoly következményekkel fog járni minden magyar ember, vállalkozás számára.

A Jobbik ugyanakkor ezzel egy időben a "gazdasági szabadságharc fontos frontvonalaként" jellemezte a tárgyalásokat. Hegedűs Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese a Pál utcai fiúk című regényhez hasonlította a történteket, e szerint "vagy odaadjuk önként a Nemzetközi Valutaalapnak és az Uniónak azt, amit kérnek, vagy +jól megvernek+ minket és - szándékuk szerint - úgy kényszerítik ki tőlünk".

Az LMP ötpárti egyeztetést sürget a kialakult helyzet miatt, Schiffer András, a párt frakcióvezetője azt mondta, hogy ezen az egyeztetésen azt javasolnák, hogy a parlamenti erők lehetőleg közösen jelöljenek ki egy nemzeti főtárgyalót. Hozzátette, hogy a tárgyalásokon képviselt álláspont kapcsán pedig valamilyen nemzeti minimumban kellene megállapodni.

A tárgyalások megszakadásának hírére hétfőn a forint és a budapesti tőzsdeindex is gyengült, továbbá az ország kockázati megítélése is romlott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását