2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elfogadták a Biszku-törvényt

Határozatban kérte fel az Országgyűlés a kormányt, tegyen javaslatot arra, hogy a történelem szempontjából kiemelkedően fontos dokumentumfilmek és történelmi dokumentumok nyilvánosságra hozatala ne legyen minden esetben kizárható személyiségi jogokra hivatkozással.
2010. július 22. csütörtök 21:02 - HírExtra
Az Országgyűlés csütörtökön egyhangúlag, 353 igen szavazattal fogadta el a három fideszes képviselő által benyújtott, a dokumentumfilmek nyilvánossága, az alkotói szabadság és az igazság megismeréséhez való jogok egyes kérdéseinek felülvizsgálatáról szóló országgyűlési határozatot.

Az előterjesztés apropóját az adta, hogy Biszku Béla és hozzátartozói nem járultak hozzá az egykori belügyminiszterről, az 1956 utáni véres megtorlások egyik irányítójáról készült dokumentumfilm levetítéséhez, így a Bűn és büntetlenség című alkotás díszbemutatója elmaradt.

A javaslat indoklása szerint Biszku Béla arra hivatkozva tagadhatta meg beleegyezését, hogy már nem számít közszereplőnek. Ezért az előterjesztők indítványozzák, hogy ilyen esetekben az alkotói szabadságot, illetve a múlt és az igazság megismerésére irányuló jogot ne lehessen a személyiségi jogokra tekintettel korlátozni.

Az előterjesztők egyike, L. Simon László a határozati javaslat szükségességének indoklásakor példaként említette azt is, hogy Ungváry Krisztián történész személyiségi jogi pert vesztett Kiss László alkotmánybíróval szemben, miután azt állította, hogy a jogászprofesszor a rendszerváltás előtt a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott. Mint L. Simon László elmondta, céljuk, hogy történészeket ne ítéljenek pénzbírságra azért, mert megírják "a mindannyiunk számára fontos igazságot".

A parlament a határozatban azt kéri a kormánytól: vizsgálja meg az 1989. október 23. előtt keletkezett állambiztonsági iratok nyilvánossága és a személyhez fűződő jogok hatályos jogi szabályozását. A kabinetnek arra kell majd javaslatot tenni, hogyan lehet feloldani a személyhez fűződő jogok (kép- és hangfelvételről rendelkezés) és a tájékozódáshoz, tájékoztatáshoz, valamint a művészeti szabadsághoz és a tudományos kutatás szabadságához való jog ellentétes rendelkezéseit.

Emiatt a határozatban az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága, az információszabadság és a történeti kutatások szabadsága hatékonyabb érvényesülése érdekében - a magánszférához fűződő jog tiszteletben tartása mellett - tegyen javaslatot a közszereplői minőség egyértelmű, differenciált, a jogkövetkezmények tekintetében arányos szabályozására. Az ezt célzó módosító indítványt LMP-s képviselők nyújtották be, és az előterjesztők is támogatták.

Az Országgyűlés egyben arra kéri a kormányt, hogy szabályozási javaslatát az új alkotmány valamint az új polgári törvénykönyv megalkotása során tegye meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását