2024. április 29. - Péter

Szeptemberben tárgyal Irán az EU-val

Az isztambuli iráni-török-brazil külügyminiszteri találkozón vasárnap Teherán jelezte: hajlandó arra, hogy a ramadán böjti hónap végén, vagyis szeptember elején tárgyaljon atomprogramjáról az Európai Unióval.
2010. július 26. hétfő 07:44 - HírExtra
Ahmet Davutoglu török külügyminiszter a találkozón bejelentette: Irán hétfőn levelet küld a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ), és ebben kéri, hogy a szervezet kezdje el az Irán, Törökország és Brazília között májusban kidolgozott uráncsere-megállapodás végrehajtása technikai kérdéseinek megtárgyalását.

Ezt a megállapodást a Nyugat elégtelennek minősítette és elutasította. Azt gyanították, hogy Irán így akarja elkerülni az ellene szóló újabb ENSZ-szankciókat, amelyek azonban azóta megszülettek, sőt saját újabb szankciókat szabott ki Iránra az Egyesült Államok és erre készül az EU is. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök éppen egy vasárnapi tévébeszédében intette óva az EU-t újabb a tervezett büntetőintézkedéseinek elfogadásától, leszögezve, hogy Teherán keményen fog reagálni minden ellenséges akcióra.

A nyugati hatalmak attól tartanak, hogy Irán titkos urándúsítási programjának örve alatt atomfegyver előállítására törekszik. Teherán tagadja ezt, azt állítja: az urándúsítással az a célja, hogy villamos áramot tudjon előállítani, s ezáltal növelni tudja olajexportját.

Brazília és Törökország úgy jellemezte a tervezett uráncsereprogramot, hogy azáltal Irán elnyerheti a nyugatiak - konkrétan az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - bizalmát, és végre egy átfogó nukleáris megállapodást köthet velük. A hat nagyhatalmat most Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője képviseli. Ashton júniusban levélben kérte Szajed Dzsalili iráni nukleáris főtárgyalót, hogy Teherán újítsa fel a nagyhatalmakkal a nukleáris programjáról szóló tárgyalásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását