2024. április 19. - Emma

Chera nyerte idén a zenei díjat

Harmadszor is odaítélték Salzburg tartomány zenei díját: az olasz Salvatore Sciarrino és a svájci Klaus Huber komponista után a huszadik századi új bécsi iskola követője, Friedrich Cerha nyerte el a 60 ezer euróval járó elismerést.
2010. augusztus 4. szerda 15:32 - HírExtra
A díjat Mozart születésének 250. évfordulóján, 2006-ban alapították. A zsűri (Johannes Kalitzke karmester, Julia Spinola újságíró, Heike Hoffman, a Salzburgi Biennale művészeti vezetője) indoklásában kiemeli, hogy Cerha az avantgárd kompozíciós technikák birtokában egészen friss megközelítésben kezeli a zenei anyagot.

"Kissé későn érkezett..." - jegyezte meg a díjról értesülve a 84 éves Cerha, hozzátéve ugyanakkor, hogy kielégíti a hiúságát az elismerés. Kollégái, köztük Boulez, Kurtág és Lachenmann üdvözölték a zsűri döntését.

Friedrich Cerha 1926-ban Bécsben született, és nevét többek között az tette közismertté, hogy ő fejezte be Alban Berg Lulu című operáját. (A darabot egyébként Patricia Petitbonnal a címszerepben augusztus elsején mutatták be, és 17-ig játsszák a salzburgi Felsenreitschuléban, az előadás felvételét szombaton este a 3sat sugározza.)

Épp csak elkezdte Bécsben a tanulmányait, amikor 1943-ban besorozták, majd dezertált. Visszatérve előbb a bécsi Zenekadémián majd az egyetemen tanult. A híres darmstadti kortárs zenei központban dolgozott 1956-tól 1958-ig. 1962-től az 1979-es, Boulez vezényelte párizsi bemutatóig dolgozott a Lulu harmadik felvonásán.

Számos osztrák állami és művészeti díj után megkapta 2006-ban a Velencei Zenei Biennále Arany Oroszlánját is, amelyet tavaly Kurtág György vehette át.

A salzburgi tartományi díj zsűrije egy 20 ezer eurós "ifjúsági" elismerést is odaítélt, ezt az 1973-ban Sevillában született Elena Mendoza kapta.

Az ifjú zeneszerzőnő munkáit olyan neves együttesek játsszák, mint a Klangforum Wien és az Ensemble Modern. A Berlinben élő Mendozának a 2013-as salzburgi biennáléra egy ősbemutatóként előadható darabot kell alkotnia.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását