2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kezdődik a Nemzeközi Lakodalmas fesztivál

Ajak híres lakodalmas töltött káposztáját, valamint a menyasszonypogácsát is megízlelhetik egy ünnepi ebéd keretében azok, akik kilátogatnak a szabolcsi községben augusztus 6-án kezdődő Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztiválra.
2010. augusztus 4. szerda 17:35 - HírExtra
A negyedik alkalommal megrendezett, háromnapos fesztivál nyitányaként a "nulladik" és első napon az Ajakról elszármazottak világtalálkozóját bonyolítják le a Kisvárdához közeli, 3600 lelket számláló községben.

A lakodalmas fesztivál a pénteki nyitónappal a lakodalmak kedvelt eledelének, a káposztának töltésével indul, melyet magyar és cigány zenére végeznek a helyiek, az eseménnyel párhuzamosan megrendezett nosztalgia zenésztalálkozón pedig a különböző amatőr együttesek lakodalmas slágereket adnak elő.

A szombati napon a gasztronómia és a tradicionális ajaki esküvő kerül a középpontba a Péter-tavi fesztiválközpontban, ahol a látogatók részt vehetnek egy igazi lagziban, és szemtanúi lehetnek, hogyan készítik el a lakodalmas ételeket a nemzetiségi és helyi csoportok. A programban lakodalmas felvonulás és a lánykérés egyaránt szerepel, amelyet bőséges ebéd követ, ahol a már említett káposztán és pogácsán kívül a "köttes kalácsot" kínálják a remélhetőleg népes vendégseregnek.

A hagyományőrző együttesek az evésben megfáradt látogatókat ezután táncolni invitálják; elsajátíthatóak lesznek az egyszerűbb tánclépések, amelyet a késő estig tartó nótaesten és táncházban tudnak kamatoztatni. A rendezvény vasárnap a tíz órakor kezdődő misével és körmenettel folytatódik, majd - ismét - enni hívják a nagyérdeműt: délután tartják meg a lakodalom utáni "csurgót", ahol a vendégek elfogyaszthatják a maradék ételeket és italokat. Ez egyben kiváló alkalom arra, hogy a messziről érkezett elszármazottak élménybeszámolót tartsanak, és újabb kapcsolatok szövődjenek.

A kínálatból nem maradhat ki természetesen a vőfélytalálkozó, valamint a lovasfogatok felvonulása és a fogatszépségverseny sem: utóbbi keretében kiválasztják a legszebb menyasszonyi és lakodalmas fogatot. A háromnapos rendezvény alatt a falut két szekér fogja járni, melyekre bárki felkéredzkedhet, és utazhat addig, amíg kedve tartja. A szervezők emellett hátas lovakkal fogják imitálni, hogy milyen szerepet játszott a népi lakodalmas szokásokban a ló, s hogyan zajlottak a régmúlt lánykérései.

A lakodalmas esték könnyűzenei koncertekkel végződnek: pénteken a Beatrice és a KFT lép színpadra, míg szombaton az R-GO zenél majd. A diszkósátorban Dj Sterbinszky várja a fiatalokat, vasárnap pedig élőben lesz látható Kormorán együttes és Horváth Charlie.

A kultúra iránt fogékonyakat a helyi alkotótábor tagjainak és a Zempléni Hadtörténeti Társulatnak a kiállítása várja, de a népi mesterségek egésznapos bemutatója is számot tarthat az érdeklődésre. A programokon minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási formát: lesz motoros felvonulás bemutatóval egybekötve, kirakodóvásár, vidámpark, tűzijáték, grillparti és számos más érdekes program.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását