2024. április 27. - Zita

Etikával a brutális szexualitás és a drogok ellen

Erkölcsi téren jelenleg katasztrofális helyzetben van Magyarország - jelentette ki a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szociális, ifjúsági ügyekért és családpolitikáért felelős államtitkára pénteki, kecskeméti sajtótájékoztatóján.
2010. augusztus 6. péntek 14:45 - HírExtra
Soltész Miklós, a helyi Piarista Gimnázium idén immár 21. alkalommal megrendezett pedagógus-továbbképzésén tartott előadását követően a sajtó megjelent képviselőinek arról beszélt: az országot sújtó erkölcsi válságon nehezebb feladat lesz úrrá lenni, mint a gazdaság mélyrepülését kezelni.

A morális viszonyok javításához elengedhetetlen feladat a fiatalokat visszavezetni azokhoz az értékekhez, melyek segítik őket abban, hogy képesek legyenek túljutni a mindennapok nehézségein. Különös tekintettel a manapság komoly veszélyforrásként jelentkező "brutális szexualitásra", illetve a legkülönfélébb drogok használatába menekülés megelőzésére - hangsúlyozta.

"Ehhez azonban a lehető legszélesebb társadalmi összefogásra van szükség, melyen belül az újonnan létrejött Nemzeti Erőforrás Minisztériumának struktúrája is lehetővé teszi az ágazatok eddiginél szorosabb együttműködését" - fogalmazott a politikus, aki e munka fontos sarokköveként említette az iskolákban az etika, mint választható tantárgy bevezetését, valamint az életre, ezen belül is a családi életre nevelést.

Utóbbi kapcsán rámutatott: az oktatásnál még az oktatási intézmények falai között is nagyobb szerepet kell kapnia a nevelésnek. Úgy az egyén személyiségének formálása, mint a közösségi magatartásformák fejlesztése szintjén.

Ehhez kapcsolódva a hétfőn kezdődött és szombaton záródó padagógus-továbbképzés házigazdája, Farkas István piarista atya, a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium igazgatója közölte: a program mintegy 300 részvevője a hét elején Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érdek vezetésével lelkigyakorlaton vehetett részt. Ennek jelentőségét méltatva egy 4000 éves kínai bölcsességet idézett, mely szerint: "ha kopottabb a templomok küszöbe, kevésbé kopott a törvényszékeké és még kevésbé a börtönöké."

Az esemény végén Palotás József, a Kecskeméti Regionális Képző Központ vezetője intézett felhívást a megjelentekhez. Elmondta: szervezetük a Móricz Zsigmond Alapítvánnyal és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesülettel karöltve adománygyűjtésbe kezdtek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola megmentéséért.

Az igazgató jelezte: a beregszászi felsőoktatási intézmény várja mindazok felajánlását, akik az iskola által kiadott és darabonként 1800 forintba kerülő cserépjegyek megvásárlásával támogatni tudják a patinás épület tetőszerkezetének felújítását. A beruházás jelentős összegeket igényel, hiszen az 5600 négyzetméternyi tető befedéséhez és ezáltal a több mint 100 éves, a második világháború után orosz laktanyává, majd hadiipari üzemmé alakított létesítmény állagának megóvásához 270 ezer darab cserépre lenne szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását