2024. április 25. - Márk

Ókori borgazdaság maradványaira bukkantak

Ókori borgazdaságot fedeztek fel Bulgáriában, a fekete-tengeri Bjala közelében.
2010. augusztus 6. péntek 22:10 - HírExtra
A várnai régészeti múzeum archeológusai Valerij Jotov professzor vezetésével egy kora bizánci erődöt tárnak fel, amely I. Anastasius (Kr.u. 491-518) és Justinianus (Kr.u, 527-565) bizánci császárok korából származik - olvasható a Novinite (http://www.novinite,com) angol nyelvű bolgár hírportálon.

Egyes feltételezések szerint azonban az erődítmény sokkal korábbi lehet. Sztrabón (Kr.e. 64 - Kr.u. 23) görög földrajztudós írásaiban említést tesz az Odessustól (mai Várnától) délre lévő Larisa nevű erődről.

Az erőd területén tárták fel az ókori borgazdaságot: a két kőből emelt épületet fagerendákból ácsolt átjáró kötötte össze. Az egyik épületben tárolták a leszüretelt szőlőt, a másikban pedig hatalmas négyszögletes kövek segítségével préselték.

Mint a bolgár régészek rámutatnak hasonló borgazdaságokat tártak fel korábban a Kaukázuson, a Krím-félszigeten és Szerbiában. A legutóbbi ilyen létesítmény 2009 elején került napvilágra Izraelben, ezt a bizánci birodalom legnagyobb borgazdaságának tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását