2024. május 16. - Mózes, Botond

Szalai: Tiszta közmédiumokra van szükség!

Tiszta profilú közmédiumokra van szükség, hogy azok ne versenyezzenek egymással - mondta Szalai Annamária az InfoRádió szerda esti Aréna című műsorában.
2010. augusztus 11. szerda 20:59 - HírExtra
"Történelmileg így alakult" - válaszolt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke arra a kérdésre, miért van szükség négy közmédiumra, ha a négy önálló részvénytársaság működését felügyelő kuratóriumokat összevonják.

Mint mondta, bár az elmúlt években sok ötlet volt az intézmények egyesítésére, "ezeket a gyökereket nehéz elvágni, és talán nem is indokolt".

A fontos az, hogy az állam ne versenyeztesse a közmédiumokat, illetve hogy ne alakuljon ki olyan struktúra, amelyben azok egymással versenyeznek - jelentette ki Szalai Annamária, hozzátéve: világos küldetéssel rendelkező, önállóságukat megőrző közmédiumokra van szükség.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában szerda este az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) eddigi működéséről kijelentette: a legnagyobb gondot az okozta, hogy a szolgáltatók sikeresen tudtak lobbizni a testületnél, és sokáig csak gyűjtögették a büntetéseket, majd megalkudtak a hatósággal.

Példaként említette, hogy amikor a TV2 és az RTL Klub délutáni talk show-i közötti "nemtelen verseny" elindult, az ORTT nem rótt ki már az első jogszabálysértéskor szigorú büntetést. Ha ez megtörténik, a testületet nem lehetett volna azzal vádolni, hogy hozzájárult "a rosszabbnál rosszabb és értéktelenebbnél értéktelenebb, sokszor törvénysértő" epizódok sugárzásához - mondta Szalai Annamária.

Hozzátette: mivel az Országos Rádió- és Televízió Testület létszáma öt alá csökkent, az ORTT hónapok óta nem működik testületként, hatósági feladatait azonban továbbra is ellátja a szervezet, a törvénysértések pedig az újonnan létrejövő médiatanács elé kerülnek, amint az Országgyűlés ősszel megválasztja annak tagjait.

Arra is kitért, fontosnak tartja, hogy egyeztessenek a piac szereplőivel, ez azonban nem jelentheti, hogy az ő igényeikhez szabják a döntéseket és az előterjesztéseket.

"Senki nem akar magánközleményekre vadászni, blogokat szabályozni, ellenőrizni" - jelentette ki a médiahatóság elnöke az Országgyűlés előtt lévő, fideszes képviselők által kezdeményezett médiaalkotmánnyal kapcsolatban.

A tervezetről azt mondta: sokat javult a módosító indítványok hatására, és bízik benne, hogy olyan törvényszöveg jön létre, amellyel nagyjából elégedettek lesznek azok, akikre vonatkozik. Még akkor is, ha nem "az az elsődleges cél, hogy a szabályozás alanyai egyetértsenek vele", hanem hogy olyan törvényt fogadjon el a parlament, amely a közösség érdekeit védi - hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy bár gyors szervezetátalakítást tervez, a stabilitás érdekében az idén - átmeneti ügyrend alapján - a korábbi szervezeti egységek fennmaradnak és eljárnak a függőben lévő ügyekben.

A szerdán bemutatott, a hírközlésért felelős Mátrai Gábor mellett még egy, médiaügyi elnökhelyettese lesz - ismertette Szalai Annamária. Leendő helyettesét azonban - bár tudja, ki lesz az - nem nevezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását