2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Sziget: Cseh Tamásra emlékeztek

Igazi koncertfeeling váltotta fel minden helyszínen a Sziget fesztivál nulladik napján, kedden kora délután tapasztalható strandhangulatot a nap második felére; ekkor kezdődött a már zajló reggae-ünnep és a II. Magyar Jazz Napja mellett a Cseh Tamás-emlékkoncert a világzenei nagyszínpadon.
2010. augusztus 11. szerda 07:12 - HírExtra
Kora délután a hazai, majd külföldi reggae- és skaegyütteseknek otthont adó nagyszínpad előtt igazi strandhangulat uralkodott: a Ladánybene 27, illetve Krsa és a PASO Brass zenéjére táncolók mögött sokan fürdőruhában frizbiztek, fociztak, vagy napozva hallgatták a jamaikai eredetű ritmusokat.

Míg a reggae-ünnepen a nap második felében csak külföldi zenekarok léptek fel - az amerikai Aggrolites, a Toots & The Maytels; Bob Marley egykori zenekara, a Wailers és a brit pop-reggae egyik legfontosabb zenekara, a UB40 -, a Budapest Jazz Club-Amfiteátrum Színpadon a magyar előadók voltak túlsúlyban. Olyan neves vendégek, mint Tommy Campbell, Dennis Chambers, Dean Brown vagy George Duke mellett a hazai zenei életet képviselte többek között László Attila, Oláh Kálmán, a Borlai/Zsoldos Group, a Free Style Quartet, Babos Gyula és Fekete-Kovács Kornél.

Délután hat után kezdődött a világzenei nagyszínpadon Eszembe jutottál címmel a tavaly elhunyt legendás énekes, Cseh Tamás előtt tisztelgő emlékkoncert.

Mint a koncert szervezője, Marton László Távolodó a rendezvény előzményeiről az MTI-nek elmondta, május végén 17 előadó, illetve együttes dolgozta fel Cseh Tamás egy-egy dalát egy hasonló című tribute-lemezen.

"Az elmúlt 8-10 napban olyan felfokozott médiaérdeklődést tapasztaltam együtt a koncert és a lemez kapcsán, amihez fogható az elmúlt évtizedben a világzenei nagyszínpad rendezvényeit soha nem kísérte" - árulta el.

Az öt órás koncert során a lemezen szereplő összes előadó, illetve együttes - a Kistehén Melanko, a Heaven Street Seven, a Csík Zenekar, a Péterfy Bori & Love Band, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, Másik János, a Napra, a Bin-Jip, a Balaton, Lovasi András, Palya Bea, a Quimby, Legát, a Besh o drom, Bognár Szilvia és Herczku Ágnes, az Etnofon Zenei Társulás, valamint Tóth Evelin - 10-10 percet kapott, melynek során az albumon megjelent Cseh Tamás-dala mellett eljátszhatott egy újabb feldolgozást vagy saját repertoárjából egy-két számot.
A lemezre a Quimby a Benke és Pierre című dalt dolgozta fel. Varga Lívius, a csapat ütőse, vokálosa kedden az MTI-nek elmondta: Cseh Tamással kapcsolatban elsősorban olyan élményei vannak, hogy amikor rossz kedve volt, dalai felvidították őt, fanyar humorukkal, de még a busongásukkal is.

"Egyik középiskolai barátom hallgatott mindig Cseh Tamás-bakelitlemezeket. Hanyatt dőltünk, ment a lemez, néha göcögtünk egyet, átadtuk magunkat ennek a hangulatnak."

A Quimby a koncerten az andalító Benke és Pierre mellett a Sehol sem talállak című, pörgősebb Cseh-Bereményi szerzeményt is eljátszotta.

Both Miklós, a Napra zenekar gitárosa, zeneszerzője szerint nehéz megítélni, mennyire van jelen Cseh Tamás munkássága a mai köztudatban. "Cseh Tamás zenéje és persze Bereményi Géza szövegei egy egész generáció szájába adtak szavakat, a dalain keresztül kerültek az ember érzései testközelbe. Kérdés, hogy a mi generációnk is felfedezi-e újra magának ezeket a számokat, de úgy látom, hatása érződik a mai zenészek munkáiban, így a folyamatosság megmarad" - jelentette ki Both Miklós.

A Napra a Ten Years After című Cseh Tamás-dalt dolgozta fel az emléklemezre, és játszotta el a világzenei nagyszínpadon, valamint egy saját szerzeményt, a Jaj, a világ címűt.

"A Ten Years After szövege egy olyan emberről szól, akit amikor kisgyerek volt, a szülei mindig hátraraktak a mosókonyhába, és a gyerek reméli, tíz év múlva már nem itt lesz. Velem hasonló volt a történet: mindig hangos gyerek voltam, ezért szüleim a háttérbe toltak, és a zene alapja számomra így indult el. Édesapám nagyon sok Cseh Tamást hallgatott otthon, rajta keresztül ismertem meg a dalokat, amelyek számomra is sokat jelentettek" – idézte fel Both Miklós.
A Pannonia All Ska Orchestra (PASO) egyedüli együttesként lépett fel a nulladik napon mind a nagyszínpadon, mind a Cseh Tamás-emlékkoncerten.

Mint a skazenekar énekese, Krsa (Tóth Kristóf) a két fellépés között az MTI-nek elmondta, számára örömünnep a keddi nap: „ami a nagyszínpadon történik, az nekem a szívem csücske; itt vannak a nagy kedvenceim a ska-reggae-életből”.

Mint a PASO frontembere megjegyezte, a Toots & The Maytals koncertje után sikerült pár szót váltania a zseniális Frederick "Toots" Hibberttel, aki számára élő legenda.

„A Cseh Tamás-emléknaphoz kicsit kevesebb a személyes kötődésem, de az általunk választott szám (Amikor Désiré munkásszálláson lakott) nagyon tetszik nekem” – szólt másik keddi szereplésükről Krsa.

Mint megjegyezte, Bereményi Géza dalszövege egyszerre „profán, kicsit hányaveti és van benne a munkásszállás révén némi proletár elegancia. Nagyon eltalált szövegnek gondolom” – mondta, hozzátéve, hogy az emlékkoncerten Cseh Tamás-feldolgozásuk mellett két rövidebb saját dalt, a Tenkes kapitányát és a Hungarian dish-t játszanak el.

Mint Marton László Távolodó elmondta, az emlékkoncertről felvétel készül, melyből az eddig készített próbafelvételekkel és interjúkkal kiegészítve filmet terveznek. A 85-90 perces alkotás bemutatója szeptember végén-október első felében várható a Duna Televízióban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását