2024. április 18. - Andrea, Ilma

Felkerült a lisára az első gondolás nő

A velencei gondolások kilencszáz éves történelmének forradalmi eseménye következett be: a 425 tagot számláló hivatalos listára felkerült az első nő is.
2010. augusztus 13. péntek 19:45 - HírExtra
Giorgia Boscola az utolsó felvételi vizsgát is sikerrel teljesítette, ezzel a 24 éves, kétgyermekes anyukának régi álma vált valóra: mostantól kezdve "másodpilótakén" hajózhat a Canale Grandén. Következő célja, hogy az önálló működési engedélyt is megszerezze.

Boscola apja, Dante is gondolás, de nem igazán támogatta lánya terveit. Kifejtette: "Büszke vagyok rá, de továbbra is úgy vélem, a gondolázás nem való nőknek".

Az első női gondolás azonban sugárzik a boldogságtól. "Még mindig nem tudom elhinni. Három évvel ezelőtt már megpróbálkoztam a felvételi vizsgával, de akkor nem sikerült. Nagyon boldog vagyok, hogy megvalósíthattam az álmomat. Remélem, hamarosan kollégák lehetünk az édesapámmal" - nyilatkozta Boscola az Il Gazzettino di Venezia című helyi lapnak pénteken.
Sandro Simionato polgármester-helyettes szerint 900 éves férfiuralomnak szakadt vége a szakmában.

A munkavállalási engedélyért folytatott küzdelemnek anyagi okai is vannak: a hagyományos matrózingben hajózó gondolás férfiak a főszezonban akár ötezer eurót (1,4 millió forintot) is kereshetnek havonta. Egy ötvenperces út a velencei csatornákon több mint hetven euróba (csaknem húszezer forintba) kerül.

Egy német nő korábban már kapott gondolavezetői engedélyt, de csak egyetlen szálloda vendégeit szállíthatta, őket is csak a hotel gondoláján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását