2024. április 25. - Márk

Hol töltsük augusztus 20-át?

Augusztus 20. Magyarország nemzeti és állami ünnepe. Rövid összefoglalóban bemutatjuk, milyen programok közül választhatnak az érdeklődők.
2010. augusztus 19. csütörtök 10:56 - Kancsár Edina
Ha a fővárosban szeretnének ünnepelni Augusztus 20-án:

Mesterségek Ünnepe a Budai Várban:  augusztus 19-22.

Huszonnegyedik alkalommal kerül megrendezésre a mesterségek ünnepe. Idén a mézeskalács készítés, a gyertyaöntés és a tojásfestés rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket, ezen felül a színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi táncosok és zenekarok szórakoztatják a látogatókat.

Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a nagyérdeműt. Idén a rendezvény díszvendége Bulgária lesz.

Kenyérfesztivál: a Városliget festői környezetében (9.00-19.00 - ig)

Tisztelgés augusztus 20 előtt
Augusztus 20. az egyik legõsibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az elsõ magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. István a magyar államiság és a kereszténység alapjait lerakó Géza fejedelem fia. / standard-team.hu/
A Vajdahunyadvár környékén, a pékek és sütőasszonyok egész nap sütik a friss kenyeret, amit kedvére kóstolgathat minden arra járó. A szervezők hagyományos fafűtéses kemencéket is felállítanak, és az azokban készült kenyeret is kóstolásra kínálják. Idén először más európai nemzetek kenyereit is meg lehet ízlelni.

Délelőtt bábjáték és mesemondás, délután a Bolgár Kulturális Egyesület tánccsoportja ad elő az aratáshoz és néphagyományokhoz kötődő táncokat, valamint Szvorák Katalin és Feke Pál koncertezik. Egész nap népi játékok színesítik a programot, melyekben bárki próbára teheti az ügyességét.

Belvárosi programok

17.00 - tól ünnepi szentmise a Szent István Bazilikánál és Szent Jobb Körmenet a következő útvonalon: Szent István tér-Zrínyi u.-Október 6. u.-József Attila u.-Nádor u.-Arany János u.-Október 6. u.-Zrínyi u.-Szent István tér

20:00 - tól az ország tortáját, a veresegyházi szilvagombóc-tortát vágják fel.
20:55 - tól közös gyertyagyújtás az árvízkárosultakért a Szabadság-híd és a Margit-híd közötti rakpartszakaszon. Felhangzik az Összehangzás Dala. Előadók: Szinetár Dóra, Bebe, Csík János, Csipa, Rúzsa Magdi, Bereczky Zoltán, Zséda.

21.00-kor veszi kezdetét  az ünnepi tűzijáték a Lánc- és az  Erzsébet hidról, valamint a Citadelláról . 21:30 - tól Világzenei koncert lesz határon túli együttesekkel. Helyszín: a Lánchíd pesti hídfője.

Vidéken is számos lehetőség várja az érdeklődőket, ezek közül néhány lehetőség:

Virágkarnevál Debrecenben

07:30 - tól Old Timer találkozó és felvonulás a Nagyerdei Stadionnál.
08:00 - tól karneváli virágkocsik felvonulása Debrecen utcáin.
20:00 - tól utcabál és tűzijáték a Kossuth téren.

Siófok - Bor és Kenyér Ünnepe

Kenyérszenteléssel, a város borának megválasztásával, néptánc bemutatóval és koncertekkel várja Siófok az érdeklődőket. 22:00 órától lesz látható Balaton legnagyobb tűzijátéka, melynek helyszíne a Rózsakert – Nagystrand.

Tapolcai Ünnepi napok és Borhét: augusztus 19- 22.

A Tavasbarlang előtt, a Kisfaludy utcában helyi és környékbeli borászok kínálják boraikat. Pörköltfőző verseny és gyerekprogramok várják a látogatókat, az estéket pedig koncertekkel zárják. Helyszín: Tapolca, Malom-tó.

Balatonboglári koncertek

Két színpadon lesznek folyamatosan koncertek 14:00-01:00 óra között. Néhány fellépő: Karen Carroll with the Missisipi Grave Diggers Chicagoból, Lola, Strokes ütősök a Csillag születikből, Ganxsta Zolee és a Kartel, Unisex.

Veszprémi utcabál

Este a Várszínpadon ünnepi köszöntő és új kenyér osztás, emellett koncert, majd 21.00 órakor az Óváros téren utcabállal várják az érdeklődőket.

Ha valaki nevetésre vágyik..

Felsőtárkányban rendezik meg az Úszó alkalmatlanságok világbajnokságát. A jelentkezőknek házilag készített eszközökön kell megtenniük egy kört a Felsőtárkányi tavon. Garantáltan jó szórakozást ígér ez a program és mellette koncertek is szórakoztatják a nagyérdeműt.

Ha valaki nem szereti a tömeget:

A televíziók és a rádiók, mint minden évben, most is élőben közvetítik majd a programokat és a tűzijátékot. Ennek köszönhetően akárki nyomon követheti otthona nyugalmából az ünnepi eseményeket. Amennyiben valakit nem érdekel a tűzijáték, számos magyar sikerfilm közül választhatnak, hiszen a kereskedelmi csatornák az otthonülőkre is gondolnak.

Irány a vízpart!

Ha  nem szeretne otthon maradni és a tűzijáték sem hozza lázba, még nem késő megindulni valamelyik vízpart felé. Érdemes kihasználni a nyár utolsó hosszú hétvégéjét, hiszen néhány nap mulva sajnos átcsúszunk az őszbe...

Jó szórakozást mindenkinek!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását