2024. április 24. - György

A Vöröskereszt nem hagyja annyiban

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) felszólította a volt Jugoszláviát alkotó országok kormányait, hogy tegyenek több erőfeszítést a továbbra is eltűntként nyilvántartott mintegy tizenötezer ember sorsának tisztázására.
2010. augusztus 24. kedd 08:40 - HírExtra
"A statisztikák mögött emberek vannak, férfiak, nők és gyermekek, akiknek élete romba dőlt az erőszak miatt" - mutatott rá Paul-Henri Arni, a nemzetközi humanitárius szervezet regionális delegációjának vezetője hétfőn Belgrádban, ahol "Hiányzó életek" címmel kiállítást nyitott meg, és bemutatta az ehhez kapcsolódó könyvet. A könyv és a kiállítás tizenöt olyan horvátországi, boszniai, szerbiai, illetve koszovói ember történetét vázolja fel, akiknek családtagjai eltűntek az 1990-es évek konfliktusaiban.

A vöröskeresztnek az a célja a könyvvel és a kiállítással, hogy kézzelfoghatóbbá, közelebb vigye a közvéleményhez a problémát. Ugyanakkor nyomást is akar gyakorolni a politikusokra, hogy tegyék lehetővé a háborús archívumok megnyitását, és gyorsítsák fel a kutatásokat.

"Alapvető dolog, méltóság és politikai felelősség kérdése, hogy az érintett családok ezrei újabb híreket és támogatást kapjanak. A Balkán államainak többet kell tenniük, hogy teljesítsék ezt a feladatot" - hangsúlyozta Paul-Henri Arni, aki szerint az eltűnt személyek dossziéjának lezárása nélkül nem lesz teljes az együttműködés és a megbékélés a térségben.

A volt Jugoszláviában dúló háborúk mintegy 140 ezer ember életét követelték. Megközelítőleg 40 ezer embert tartottak nyilván eltűntként, közülük 14 650 sorsa még mindig tisztázatlan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását