2024. május 19. - Ivó, Milán

Chilei bányaszerencsétlenség: elnézést kértek a vezetők

Bocsánatot kértek kedden egy parlamenti bizottság előtt annak a chilei bányának a vezetői, amelynek mélyén 33 bányász rekedt csaknem egy hónappal ezelőtt.
2010. szeptember 1. szerda 07:33 - HírExtra
"Bocsánatot kell kérnünk mindazért a szenvedésért és fájdalomért, amelyet ez az előre nem látható, nem kívánt helyzet idézett elő" - mondta Alejandro Bohn, a San José-i San Esteban Bányaipari Vállalat egyik vezetője.

"Borzasztó ez a helyzet, és reméljük, hogy mihamarabb rendeződik" - tette hozzá. A valparaisói parlament bányászati bizottsága, amely azt vizsgálja, ki felel az augusztus 5-én történt bányakatasztrófáért, Bohn mellett meghallgatja a vállalat másik vezetőjét, a szintén magyar származású Marcelo Kemenyt is.

A testület azt is vizsgálja, hogy milyen körülmények között nyitották meg újra a bányát 2008-ban egy korábbi baleset után. A keddi meghallgatásokat a helyi televízió is közvetítette, miután a bizottság elnöke elutasította Bohn és Kemeny ügyvédeinek arra vonatkozó kérését, hogy tartsák az ülést zárt ajtók mögött.

A San Esteban (Szent István) Bányaipari Vállalatot a Magyarországról 1957-ben, a kommunista rezsim elől Chilébe menekült Jorge Kemeny Latay alapította. Marcelo az ő fia, Bohn pedig a 2000-ben elhunyt Jorge Kemeny feleségének, Agnes Füllernek a testvére. A baleset utáni napokban a bánya vezetői azt mondták, hogy a bánya a biztonsági előírásoknak megfelelően működött.

Az egyik mélyben rekedt bányász felesége múlt héten panaszt tett a San Esteban vezetői, valamint az állami tulajdonban lévő Nemzeti Földtani és Bányászati Szolgálat (Sernageomin) ellen amiatt, hogy 2008-ban engedélyezték a bánya újbóli megnyitását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását