2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megnyitottuk kapuinkat a szabad szoftverek felé

Magyarország megnyitja az állami, azaz a közigazgatási és az oktatási informatika kapuit a szabad szoftverek világa előtt - hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára, aki az OpenOffice.org budapesti konferenciájának részvevőit köszöntötte a rendezvény Parlamentben tartott csütörtöki plenáris ülésén.
2010. szeptember 1. szerda 20:32 - HírExtra
A nyílt forráskódú irodai szoftvercsomagot fejlesztő nemzetközi közösség idén ünnepli 10. születésnapját, ezért jelentős, hogy végre Magyarország adhatott otthont az OpenOffice.org alkotói és az őket támogató vállalatok rangos találkozójának.

Nyitrai Zsolt beszédében elsősorban az önkéntes közösségi munkával megalkotott programok és megoldások miatt méltatta a szabad szoftverek fejlesztőit, akik tevékenységükkel az információs szabadság térnyerését és az információs önrendelkezés megvalósítását segítik.

Az államtitkár a magyar szekció képviselőihez szólva a tapasztalatok teljes körű megosztásában, a minőségbiztosítás, az oktatás és a szakmai megbízhatóság terén egyformán magas szintű támogatás hazai kereteinek megteremtésében, egy sikeres működési modell meghonosításában kért együttműködést.

"A szakminisztérium az államigazgatás alrendszereiben belátható időn belül lehetővé kívánja tenni, hogy szabad szoftvereken is folyhasson a kormányzati munka" - hangsúlyozta a politikus.
Az OpenOffice.org Konferencia 2010 rendezvény augusztus 31-től szeptember 3-ig tart, szervezője az ODFA Magyarország, a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozata, fő helyszíne a Közép-európai Egyetem.

A konferencia több száz nemzetközi résztvevője között neves magyar és külföldi fejlesztők és döntéshozók találhatók. Az OpenOffice.org támogatói olyan multinacionális vállalatok, mint az Oracle, az IBM, a Novell vagy a Google.

A szabad szoftverek, a nyílt dokumentumformátum széles körű alkalmazása a világ számos pontján sikeresen bevált gyakorlat. A bevezetés tapasztalatai alapos előkészítés mellett minden esetben igazolták az erőfeszítéseket, és valódi, mérhető költségcsökkentést eredményeztek.

E szoftverek térnyerése további, magasan kvalifikált munkaerő számára teremthet munkalehetőségeket Magyarországon is - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

A konferencia részletei az esemény hivatalos honlapján, a www.ooocon.org/index.php/ooocon/2010 címen és az ODFA Magyarország honlapján, a www.odfalliance.hu/hu/index.html címen olvashatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását