2024. május 21. - Konstantin

Mexikói-öböl: eloltották az olajkutat

A korábbi hírekkel ellentétben nem okozott olajszennyezést az a robbanás, amely helyi idő szerint csütörtökön történt egy újabb tengeri olajfúró torony talapzatán a Mexikói-öbölben.
2010. szeptember 3. péntek 08:10 - HírExtra
A Mariner Energy fúrótalapzatán bekövetkezett robbanás következtében 13 ember a tengerbe zuhant, de kimentették őket. Személyi sérülés nem történt. A parti őrség közölte, hogy a detonáció által okozott tüzet eloltották. Egyben cáfolta azt a korábbi értesülést, amely szerint a baleset helyszínén mintegy másfél kilométer hosszú, száz méter széles olajfolt keletkezett volna.

A helikopterekről, illetve hajókról történt ellenőrzések során semmifajta olajszivárgást nem állapítottak meg. A parti őrség hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a kialakult helyzetet.

A szerencsétlenül járt létesítmény tulajdonosa, a Mariner Energy ugyancsak azt állította, hogy olajszivárgás nem történt, ám Bobby Jindal, Louisiana kormányzója óvatosságra intett. Mint mondta: a BP tornyának felrobbanásakor sem észleltek először nagyobb szivárgást.

A Mariner Energy arról számolt be, hogy mind a hét, a platformhoz tartozó kutat lezárták. Raoul LeBlanc, a houstoni PFC Energy vezérigazgatója szerint feltehetően nem kell a BP okozta környezeti katasztrófához hasonlótól tartani, mert az első jelentések szerint a kutak nem sérültek meg. Az olajfúró platformon kitermelés nem folyt, azon éppen karbantartási munkálatokat végeztek.

A Vermillion Oil Rig 380 elnevezésű fúrótalapzaton bekövetkezett robbanás a louisianai partvidéktől 140 kilométerre délre, az áprilisi BP-katasztrófa helyszínétől pedig 320 kilométerre nyugatra történt. A torony egyébként, a szerencsétlenül járt BP-létesítménnyel ellentétben, viszonylag sekély vizeken folytatott kitermelést.

A robbanás oka egyelőre ismeretlen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását