2024. április 24. - György

Szakadt vitorlák Zalaegerszegen

Veszeli Lajos festőművész munkáiból nyílt kiállítás Szakadt vitorlák címmel csütörtökön Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.
2010. szeptember 9. csütörtök 22:01 - HírExtra
A Balatonalmádiban élő és alkotó Veszeli Lajos többnyire a Balatonról szerzett élményeit, impressziót és képzettársításait viszi különböző technikákkal vászonra. Mint az MTI-nek elmondta, a legutóbbi időkig a síkplasztika lehetőségeit igyekezett továbbfejleszteni.

Ennek lényege, hogy egy különleges technika révén a kép két dimenziójából elkezd kiemelkedni egy harmadik. A gipsz, papír és más, gyakorlatilag hulladék anyagok felhasználásával készült alkotásokkal a művész azt akarja kifejezni, hogy a dolgok ugyan elmúlnak, végül azonban mégis újjászületnek.

Némelyik alkotása már-már kisplasztika, mint például a képzeletbeli, rég elsüllyedt balatoni vitorlásokról "származó" hajónaplók. A balatoni vitorlásokon természetesen soha nem vezettek hajónaplót - jegyezte meg a művész, hozzáfűzve: ezek a "naplók" azt akarják jelképezni, hogy ez a tó szavakkal meg sem fogalmazható titkokat és értékeket rejt. Ezért formálta meg a maga asszamblázs-technikájával, Hajósok imakönyve címmel édesanyja régi imakönyvét is.

A zalaegerszegi tárlaton látható több mint félszáz alkotás között hagyományos technikával készült képek is vannak, így komorabb hangulatú olajfestmények és impresszionista hatásokat idéző akvarellek is.

Veszeli Lajos hangsúlyozta: képei nem úgy készülnek, hogy kiül a Balaton partjára a vászonnal, ecsettel és lefesti amit lát. Az alkotásokban benne van minden, amit a tó mutathat: egy séta, egy borozgatás, egy beszélgetés. A egyik akvarellen látható vitorlás a valóságban biztosan nem úgy néz ki, mint ahogy a képen látszik, a hullámok, a fények sem pontosan olyanok, mint a valóságban, sokkal inkább hangulatok vagy jelképek.

A Balaton egy kedves idős hölgy, akit tisztelni, szeretni kell. Ugyanakkor kissé kiszámíthatatlan, szeszélyes is: kényeztet, ha olyan kedve van, de könnyen meg is sértődik - fogalmazott Veszeli Lajos.

A művész legutóbbi képe - amely a tárlaton is látható - május végén készült: a Mi ketten című alkotáson két egymásba kapaszkodó fa látható a Balaton egyik partszakaszán. Veszeli Lajos elárulta: az akvarellt 2010 húsvétjára feleségének, Vermes Éva írónőnek festette, aki alig két hónappal később meghalt. Azóta nem vett ecsetet a kezébe, most azonban úgy érzi, eljött az ideje, hogy ismét munkához lásson.

Tervei szerint visszatér kedvenc műfajához, az akvarellhez, és a fények, hangulatok játékán alapuló ábrázolásmódhoz - mondta el az MTI-nek.

Veszeli Lajos festőművész először mutatkozik be Zalaegerszegen, ahol kiállítása szeptember 30-ig látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását