2024. május 9. - Gergely

Kósa VS. Forint

Kósa Lajos a köztévé reggeli műsorában tett kijelentésével, miszerint nem a banki elemzőknek, hanem a választópolgároknak kell megfelelni, vélhetően újabb szöget üt a devizahitelesek képzeletbeli koporsójába.
2010. szeptember 13. hétfő 15:15 - Bagics Bence
A Fidesz alelnöke és a forint pár hónapja háborúban állnak. Drámai viszonyuk onnan datálható, hogy a debreceni polgármester június elején államcsődöt vizionált, melynek hatására a forint térdre rogyott, majd elterült. Kósa majdnem kiütéssel győzött, a bíró már rászámolt a forintra, de az összegyűjtve minden erejét mégis feltápászkodott.

Szerencsére felhangzott a gong, a pár perces pihenés ideje. Azóta több menet lezajlott, többnyire döntetlen eredménnyel. Most úgy tűnik, ismét a kormánypárt győzhet. Kósa mai kijelentésével, a forint ismét szabadesésbe kezdhet.

Felettébb érdekesnek nevezhető az, hogy míg Kósa ádáz küzdelmet folytat a nemzeti devizánkkal szemben, addig segítő jobbot kínál a devizahiteleseknek. Ez leginkább arra hajaz, mintha felgyújtanám valaki házát, de segítenék a tüzet eloltani. Mégis talán legszemléletesebben Bacsó Péter Tanú című klasszikussá vált filmjével tudnám érzékeltetni a jelen állapotot.

Pelikán elvtárs háza porig égett, Virág elvtárs is konstatálta a helyzetet, a tűzoltók késve érkeztek.

"Én nem akarok gyanúsítgatni Virág elvtárs, de nem jött kicsit későn ez a tűzoltóparancsnok?"

"Megvizsgáljuk a dolgot."

A Fidesz még mindig a "vizsgálati állapotban" leledzik. Méregeti a problémát, ahelyett, hogy levenné a polcról a már Bajnai által kikevert gyógykenőcsöt, és orvosolná. Néha napján kihallatszik a narancspártból egy-egy hang, hogy jövőre három százalékos államháztartási hiányt kell tartani, de ezek a hangfoszlányok gyorsan eloszlanak az éterben.

Na de vissza Kósa Lajoshoz.

Úgy tűnik, már nem elég méltó ellenfél számára a forint, már az egész bankrendszerrel kíván ölre kelni. Középárfolyam a hitelezésnél, kamatok befagyasztása, egyoldalú szerződésmódosítási moratórium. Felvetődött, hogy ha az adóssal szembeni követelés a jelzálog alá vett ingatlan értékének a száz százalékát meghaladta, akkor meg kell állni a száz százalékon.

Magyarul, ha kölcsönadok valakinek, ő fedezetül ingatlant jelöl meg, nem tudja fizetni a részleteket, enyém lesz a háza, amely aktuális ára kétmillió forinttal kevesebb, mint amennyi pénzt én kölcsönadtam, akkor még én járok rosszul.

Ez egy gyönyörű gesztus Kósa úr részéről, csak így még inkább erősítik azt a helyzetet, hogy a bankok a felső tízezernek adnak hitelt, hiszen, csak náluk látják biztosítottnak befektetett tőkéjük megtérülését.

A Fidesz, köztük Kósa is hangzatos ígéretekbe és hazafias eszmékbe mártott cukormázzal eteti az egyszerű embert, aki úgy tűnik idáig meg van elégedve a keserédes ízzel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását