2024. április 25. - Márk

Hulladékhegy a nemzeti parkban

Mintegy nyolc-tízezer köbméteres szeméthegy borítja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területét Cserszegtomaj és Keszthely térségében, a felhagyott bányában kidobott televíziók, használt burkolatok, sörös dobozok, autólökhárítók és háztartási kommunális hulladékok ugyanúgy megtalálhatók, mint teherautókról leömlesztett ipari hulladékok.
2010. szeptember 14. kedd 16:52 - HírExtra
Merenics Béla, Cserszegtomaj (független) alpolgármestere az MTI-nek kedden elmondta, hogy a természetvédelmi területen elfogadhatatlan állapotok alakultak ki. Az érintett területen a magyar állam évtizedeken keresztül okkerbányát működtetett.

A bányászat - miután kitermelték az ásványvagyont - mintegy harminc esztendővel ezelőtt befejeződött, majd a terület, rehabilitáció nélkül, önkormányzati tulajdonba került. (A másik tulajdonos Keszthely önkormányzata.)

A másfél hektáros, tölcsér alakú területen a három évtized alatt felhalmozott szemét nagy része már a föld alá került. A terület hasznosítására több elképzelés is van - mondta az alpolgármester. Merenics Béla szerint a hulladék "kitermelése" után a területen geológiai bemutatóparkot lehetne létrehozni, ahol például megtekinthetőek lennének a természeti ritkaságnak számító kőzetrétegek.

Mindehhez azonban több száz millió forintra lenne szükség, de a beruházást az önkormányzat nem tudja finanszírozni - mondta az alpolgármester, megjegyezve, hogy a terület rekultivációját csak állami segítséggel lehet megoldani.

Merenics Béla beszélt arról is, hogy Cserszegtomajon már nyoma sincs illegális szeméttelepeknek, pályázati úton rehabilitálni tudták az illegális hulladéktelepeket, az elmaradt bánya-rehabilitációt azonban az önkormányzat önerőből nem tudja elvégezni.

A területet huszonnégy órán keresztül kellene őrizni, a "tettenéréskor" viszont legalább két tanúra lenne szükség - fűzte hozzá. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi szabályzata szerint az őrszolgálat illegális hulladéklerakás vétsége miatt csak tettenérés esetén tehet feljelentést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását