2024. április 24. - György

EU-s támogatásból restaurálják az emlékmúzeumot

Megújul a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum állandó kiállítása és a tárlatnak otthont adó kastély parkja uniós támogatással.
2010. szeptember 16. csütörtök 20:46 - HírExtra
A "legnagyobb magyar" egykori otthonát nemzeti emlékhellyé, zarándokhellyé szeretnék tenni, amely minden korosztály számára meghatározó élmény nyújt - mondta Szakács Imre, a Győr- Moson-Sopron megyei Közgyűlés elnöke a projektindító rendezvényen csütörtökön.

A kiállítás rekonstrukciójára csaknem 130 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a közgyűjteményt fenntartó Győr megyei önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. Ezt az összeget 22,8 millió forint saját résszel egészíti ki a megyei önkormányzat és a két konzorciumi partner.

A felújítás célja, hogy a technikai korszerűsítés nyomán az állandó kiállítás ki tudja elégíteni a XXI. századi látogatói igényeket. Ennek szellemében korszerű látvány- és interaktív elemekkel gazdagítják a tárlatot, s olyan, a kastély hangulatához, környezetéhez illeszkedő új kiállítási installációt építenek ki, amely a műtárgyvédelmi követelményeknek is megfelel.

A látogatók számára a fogadótérben olvasósarkot rendeznek be és számítógépes terminálokat is telepítenek, hogy a vendégek könnyen hozzáférhető információkat kaphassanak a tárlatról, a Széchenyi családról és a környék más turisztikai attrakcióiról.

A kastélypark is megújul a projekt keretében. Egyebek között helyreállítják a barokk kert labirintusát és felfrissítik a meglévő növényállományt.

A két év alatt megvalósuló fejlesztéstől azt remélik a beruházók, hogy az új technikai megoldások hozzájárulnak a Széchenyi család és kiemelten Széchenyi István életművének jobb megismeréséhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását