2024. május 3. - Tímea, Irma

Európa Liga: Fel tud állni a padlóról a Loki?

Ötgólos vereséget szenvedett az ukrán Metaliszt Harkivtól a Debreceni VSC labdarúgócsapata az Európa Liga I csoportjának csütörtöki nyitófordulójában, a Puskás Ferenc Stadionban.
2010. szeptember 17. péntek 08:30 - HírExtra
Ez a DVSC legnagyobb arányban elveszített összecsapása az európai kupasorozatokban, eddig ugyanis a tavalyi 4-0-s BL-vereség volt a "csúcs", akkor a francia Olympique Lyontól kaptak ki a hajdúságiak, akik továbbra is pontnélküliek a kontinentális kupaporond csoportköreiben.

A 5-0-ra diadalmaskodott Harkiv nem rontott eddigi remek statisztikáján, vendégként ugyanis immár nyolc találkozóból csak egyen szenvedett vereséget európai kupatalálkozón.

A Debrecen legközelebb szeptember 30-án, az olasz Sampdoria vendégeként lép pályára az EL csoportkörében.

Európa Liga, I csoport:
Debreceni VSC-Metaliszt Harkiv 0-5 (0-2)
----------------------------------------
Puskás Ferenc Stadion, 6000 néző, v.: Alekszandar Sztavrev (macedón)
gólszerzők: Edmar (24., 74.), Cleiton Xavier (34.), Fininho (77.), Valjajev (89.)
kiállítva: Kabát (43.)
sárga lap: Nagy Z. (66.), illetve Villagra (41.), Fininho (45.)

DVSC:
-----
Malinauskas - Nagy Z., Mijadinoski, Komlósi, Laczkó - Szakály (Rezes, 65.), Kiss (Ramos, a szünetben), Varga, Czvitkovics - Kabát, Yannick (Coulibaly, a szünetben)

Metaliszt Harkiv:
-----------------
Disljenkovic - Villagra, Obradovic, Gueye (Bordian, 81.), Psenycsnyik - Valjajev, Edmar - Taison (Keita, 77.), Cleiton Xavier, Fininho - Vorobej (Olijnyik, 55.)

I. félidő:
-----------
24. perc: Fininho futott el a bal oldalon, majd két debreceni védőt faképnél hagyva - az alapvonal mentén - középre indult, keresztbe gurított labdájára pedig a túloldali kapufánál Edmar érkezett, s egy méterről a kapuba belsőzött (0-1).

34. perc: A hazaiak saját kapujuktól mintegy 30 méterre vesztettek labdát, amelyre Cleiton Xavier csapott le, majd egy kényszerítő után visszakapta azt Vorobejtől, s a kifutó Malinauskas mellett 15 méterről a kapu jobb oldalába gurított (0-2).

43. perc: Czvitkovics indította Kabátot, de az átadás megcsúszott a vizes füvön, így az ukrán védő sokkal előnyösebb helyzetbe került, a magyar támadó pedig nem tudta áthámozni magát ellenfelén, akit ráadásul hátulról lekönyökölt. A játékvezető piros lappal büntette a DVSC futballistájának szabálytalan megmozdulását.

II. félidő:
------------
74. perc: A Harkiv végezhetett el szögletet a bal oldalról, s a kapufához érkező félmagas labdát Edmar parádés mozdulattal, sarokkal továbbította a rövid felső sarokba (0-3).
77. perc: Egy jobboldali ukrán beadást követően a 16-os vonalánál helyezkedő Fininho elé került a labda, aki megtolta azt, s a léc alá bombázott (0-4).

89. perc: Valjajev indult meg középen, majd a bal oldalra passzolt, s a kényszerítő után visszakapott labdát a kifutó Malinauskas lábai között gurította a kapuba (0-5).

Kiegyenlített játékot hozott az első húsz perc, a DVSC bátran támadott, ám igazi veszélyt csak Czvitkovics távoli lövései jelentettek az ukrán kapura. A Harkiv nem alakított ki igazán nagy ziccert, de kihasználta a debreceni védelem első megingását, így a félidő derekán megszerezte a vezetést. A hajdúsági gárda egy perccel később már veszélyeztetett, Kabát kissé kisodródott helyzetből becsúszva a kapufát találta el. A hazaiak tovább igyekeztek, de a második ukrán találatot követően jóval idegesebbé, kapkodóbbá vált a játékuk. A debreceniek helyzetét még nehezebbé tette, hogy Kabátot a 43. percben kiállította a macedón játékvezető.

A szünet után sokáig jobbára a mezőnyben folyt a játék, a vendégek sem erőltették a támadásokat, később egy szögletnél bemutatott kombinációból - szép góllal - növelték előnyüket, végleg megpecsételve a DVSC sorsát. Percekkel később a negyedik, majd a lefújás előtt az ötödik gólt is megkapta a hazai alakulat, így az európai kupaporondon megszerzett első debreceni pont továbbra is várat magára.

Miron Markevics, a Metaliszt Harkiv vezetőedzője:
"Nehezen kezdődött a mérkőzés, az első húsz perc nem egészen úgy alakult, ahogyan terveztük, de az első gól után megnyugodtunk és jobban ment a játék. A debreceni kiállítás természetesen jól jött nekünk, megkönnyítette a dolgunkat. Örülünk a győzelemnek, de most már a következő találkozóra koncentrálunk."

Herczeg András, a DVSC klubmenedzsere:
"Tavaly is bejutottunk a csoportkörbe, akkor a Bajnokok Ligájában, most az Európa Ligában, de úgy tűnik, itt olyan nagy a különbség köztünk és a többi gárda között, hogy ekkorát mi jelenleg nem tudunk előrelépni. Úgy éreztem, hogy az első félidőben egyenrangú ellenfelei voltunk a Harkivnak, de a kiállítás miatt sokat romlott a helyzetünk, a harmadik és negyedik találat pedig demoralizáló volt számunkra. A gólkülönbséget kicsit túlzottnak érzem, de ezzel együtt gratulálunk a Metalisztnak, bizonyították, hogy nem véletlenül vannak itt az EL csoportkörében."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását