2024. április 18. - Andrea, Ilma

Dobd fel a napodat!

Egész nap rohansz, össze-vissza eszel és úgy érzed, hogy állandóan fáradt vagy? Lehetne ez másképp is, anélkül, hogy óriási változásokat kéne eszközölnöd. Mi segítünk ebben!
2010. szeptember 18. szombat 18:59 - Kancsár Edina
Belebetegszünk az életmódunkba
A modern, civilizált világ betegségeinek java része vagy civilizációs(ártalom)-, vagy pszichoszomatikus eredetű. Ebben jelentős szerepet játszik a mozgásszegény életmód, az energiatöbblettel járó táplálkozás, és kevés folyadék bevitel. Ezért a különböző betegségek megjelenése, így a hajhullás, korpásodás is jelzés értékű arra nézve, hogy életmódunk káros hatással van egészségünkre.
Ahogy minden, ez is a táplálkozással kezdődik. Ha a reggelt például mindig péksüteménnyel indítod, nem is meglepő, ha felszaladnak a plusz kilók. Igaz, hogy a délelőtt bevitt kalóriákat könnyebben feldolgozzuk, azonban ez nem azt jelenti, hogy „büntetlenül” ehetnénk mértéktelenül a cukros finomságokat.

Már azzal óriási változásokat érhetünk el, ha nem minden napot kezdünk péksütivel. Másrészről, ha táplálóbb ételt választunk, könnyebben kibírjuk ebédidőig éhség nélkül. Például, ha tojást, zabpelyhet, joghurtot vagy gyümölcsöt fogyasztunk reggelire, sokkal később fogunk ismét megéhezni és a szervezetünknek is jót tesz.

Készíts magadnak szendvicset


Ebédidőben sokan gyorséttermekben csillapítják éhségüket, ami az egyik legrosszabb választás, mert nem csak egészségtelen, de hizlal is. Ráadásul a hamburgerekben például nagyon kevés tápanyag található, emiatt nem túl hatékony táplálék, hiszen egy órával később ismét éhesek leszünk.

Nem baj az, ha valaki szendvicsre vágyik, csak ebben az esetben érdemes inkább otthon előre elkészíteni és azt  megenni a munkahelyen. Ha például teljeskiőrlésű vagy magos pékárúba friss felvágottat teszünk zöldségekkel, az nem csak sokkal ízletesebb lesz a hamburgereknél, hanem még táplálóbb is.

Vigyázni kell a menzákkal és a kifőzdékkel is!

Kerüld a rántott ételeket és a sült krumplit, mert sajnos nagyon hizlalnak. Helyette válassz grillezett húsokat és főzelékeket. Azok is nagyon finomak és táplálóak, miközben egészségesek is. Az a legjobb, ha a hús mellé zöldségköretet kérsz, mert a zöldségek energizálnak, így két legyet ütsz egy csapásra. Ha jobban odafigyelsz az ételek választásánál, hamar észre fogod venni, hogy sokkal éberebb leszel.

Mértékkel nasizz!

A délutáni órákban, minden munkahelyen elő szoktak kerülni a nasik, hiszen addigra ismét megéhezik az ember. Mértékkel lehet csokizni és ropizni is, de szerencsésebb ilyenkor inkább gyümölcsöket fogyasztani. Például ha szőlőt, vagy almát eszel nasi helyett, akkor duplán jót teszel magadnak. Bizonyos gyümölcsök felgyorsítják az anyagcserét, tehát fogyasztanak is (mint például az ananász, vagy az alma), emellett a bennük található gyümölcscukornak köszönhetően energizálnak is. Ha ezekre mind odafigyelsz, már csak egy kis mozgásra van szükséged!

Munkaidőben is be lehet iktatni plusz mozgásokat, például ha lift helyett a lépcsőt választod. Emellett jót tesz a gyakori nyújtózkodás is, mert az egész napos ülés igénybe veszi a nyak izmait, melynek feszülése fáradtsághoz és fejfájáshoz vezethet. Munka végeztével, ha csak egy-két megálló miatt szállnál buszra vagy villamosra, legalább néha válaszd a gyaloglást… Nem is hinnéd, hogy mennyi kalóriát elégethetsz annyi mozgással is. De a legjobb, ha heti két-három alaklommal egy edzőtermet is meglátogatsz.

Ha nem szeretsz egyedül sportolni, menj párban!

A csoportosan végzett mozgás könnyebb, mint az egyedül végrehajtott tréning, amit most az Oxford Egyetem kutatói a Biology Letters című szaklapban meg is erősítettek. A kutatók szerint a közös tevékenység a nagyobb mennyiségű boldogsághormon-kibocsátáson keresztül befolyásolja a közösségi összetartozás érzését is. Ráadásul sokkal könnyebb rávenni magunkat a mozgásra, ha nem egyedül kell „harcba indulnunk”.

Ha ezekre mind odafigyelsz, nem csak kiegyensúlyozottabb és stresszmentesebb lesz az életed, hanem az egészségednek és az alakodnak is jót teszel vele. És ami igazán lényeges, hogy az örökös fáradtság és az elégedetlenség érzését is csökkenti, hiszen teszel valamit az egészségedért és a sport pedig felpörgeti az embert.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását