2024. április 18. - Andrea, Ilma

Pártok és kelebek

A magyar foci mellet még a politika olyan dolog, amiről mindenkinek van valamilyen véleménye, maximum a minőség és a mennyiség változhat. Ebből kifolyólag semmi meglepő sincs abban, hogy kelebjeink fölbukkannak ilyen-olyan pártok környékén.
2010. szeptember 21. kedd 07:27 - Tóbiás Gábor
Kik azok a celebek?
A celeb a 21. század első évtizedében divatossá vált, főleg a médiában használatos szó, amely a celebritás (angolul: celebrity - jelentése: híresség, hírnév, híres ember, ismert személyiség.) rövidüléséből származik. Elsődleges jelentése: felkapott, „ünnepelt” híresség. A kifejezés mellékjelentésként azt a tartalmat is hordozza, hogy az ismertség alapja nem (vagy nem szükségszerűen) az illető tudása, ill. egyéb autonóm képessége, hanem egy, a média által róla mesterségesen kialakított kép, amely beépült a fogyasztók (olvasók, nézők) gondolatvilágába. E mellékjelentés nem tagadja, hogy az egyébként celebnek kikiáltott személyek társadalmilag valóban értékes teljesítményt produkálhatnak, csupán arra utal, hogy e produktum nem szükségszerű.

A celebek között találunk többek között filmsztárokat, színészeket, sportolókat, énekeseket, popegyüttesek tagjait, tévés személyiségeket, valamint – ritkábban – írókat. Újabban bűnözőket is.
Saját, kétségtelenül nem reprezentatív felmérésünkre támaszkodván honi hírességeink alapvetően két csoportra oszthatók ebből a szempontból: van, aki meggyőződésből áll oda valamelyik párt mellé, és van, aki csak azért megy, mert hívják és valószínűleg Kim Dzsong Il kampányrendezvényén is részt venne egy kis csurranóért, már ha arrafelé divat lenne az ilyesmi.

Az első csoport legmarkánsabb alakja talán Fábry Sándor, aki sosem rejtette véka alá nézeteit. Fábry minden második héten nekiment a balliberális kormánynak, és hát hogyan is feledhetnénk a legendás (és egyébként megsüvegelendő) Napkeltés szereplését.

A második csoport már jóval heterogénebb: Pataky Attila énekelt már MSZP-s pártrendezvényen is, amíg meg nem világosodott ő is, de például Varga Miklós is eldalolta a „Vén Európát” MSZP rendezvényen. Ezek után, ha az is kiderül egyszer, hogy Jeszenszky Zsolt (alias DJ Jeszi) keverte a lemezeket Gorbacsov szülinapján, akkor már tényleg csak Fekete Pákóban hihetünk.

A két csoportban egy közös vonás biztosan van: nem szeretik, ha politikai hitvallásukról kérdezgetik őket. Még akkor sem, ha adott esetben óriásplakáton feszítenek valamilyen párt színeivel.

Ó mondd, te kit választanál?

A pártoknak, illetve politikusoknak nyilván jól jön, ha egy ismert embert maguk mögé tudnak állítani hisz’ ha Keresztes Ildikó, vagy akár Mészöly Kálmán a Fideszre szavaz, akkor az biztos jó lesz nem, Margit?

Egyébiránt a legnagyobb kelebdömpinget mindig is a Fidesz tudta fölmutatni, bár a nyolc évvel ezelőttihez képest most jóval kevesebb híres ember sorakozott mögéjük. Mondjuk ebben valószínűleg az is közrejátszhat, hogy az MSZP az utolsó négy éves tevékenységével több szavazatot passzolt le a jobb oldalnak, mint amennyit Balázs Fecó személye valaha is bevonzott volna.

Persze a többi párt sem akar lemaradni, de korántsem tudtak annyi hírességet maguk köré gyűjteni, mint a jelenlegi kormánypárt. Talán ebből fakad az, hogy többnyire olyan embereket választanak, akik valamilyen szinten tükrözik az adott párt hitvallását. A Jobbik például Usztics Mátyással és Balczó Andrással erősített. Mindketten amolyan erős és határozott emberként vannak jelen a köztudatban. Valószínűleg Balczó az öttusás múltja, míg Usztics az „Angyalbőrben” és a „Kisváros” c. sorozatokban szerzett katonai/határőr tapasztalatainak köszönheti ezt.

Usztics például kifejezetten furcsán nézne ki egy LMP-s kampányrendezvényen, míg a Kossuth-díjas Lovasi András valahogy simán passzol a képbe. Ugyanúgy, mint Szabó Győző, vagy éppen Novák Péter.

Az MSZP pedig az évek során egyre jobban vállalhatatlanná vált és ezt bizony a hírességek is megérzik. Olyannyira, hogy pár hete Salgótarjánban Mesterházy Attila kénytelen volt saját maga „Bikicsunájt” énekelni utána pedig eljárni a moonwalkot.

Vágó István egykori SZDSZ-es kalandja pedig már említésre sem méltó…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását