2024. március 29. - Auguszta
A Tankcsapda hazánk egyik legismertebb együttese. Lukács Lászlóval, az együttes frontemberével beszélgettünk. Az írásban feltűnik a jó tündér is.
2010. szeptember 25. szombat 08:44 - Győry S. József
Szeptember 16-án egy igazán extravagáns helyen, az Andrássy úton, az Alexandra palota tetején adtatok élő koncertet. Mennyire lepett meg titeket az ötlet?

A Tigrist is megállítják
A Tankcsapda Magyarország egyik legnépszerűbb rockegyüttese, melyet 1989 februárjában alapított Debrecenben Lukács László gitáros/énekes, Buzsik György dobos és Tóth „Labi” Laboncz Attila basszusgitáros. A zenekar kezdeti punk rock stílusába fokozatosan vegyült bele a hard rock/heavy metal hangzás, amellyel egyre szélesebb közönségréteget sikerült megszólítaniuk. A Tankcsapda egyik legfontosabb védjegyének és népszerűségük kulcsának a mára egyetlen alapítótagként megmaradt Lukács egyedi dalszövegei számítanak. A 2006-ban megjelent Mindenki vár valamit platinalemez státuszt ért el, de 2001 óta minden albumuk legalább aranylemez lett. Legutóbbi stúdióalbumuk, a 2009-ben megjelent Minden jót című lemez.
A tavalyi, húsz éves jubileumi turné legnagyobb, szigetes koncertjének a DVD felvétele jelent meg ezen a napon, ennek apropóján adtuk a tetőkoncertet. Csak élő koncerteket szoktunk játszani, éppen ezért az élő koncert jelző ebben az esetben is igaz, de nem mond valójában semmit, hiszen sohasem szoktunk playbackelni. A koncert egy közös ötlet volt a Neo FM és a Bumeráng stábjával, éppen ezért nem volt meglepetés számunkra az ötlet.

Gondolkoztok újabb, extrém helyen adott koncerten?

A Tankcsapda a hagyományos, pozitív értelemben vett rock n’ roll együttes, akik nem arról ismertek elsősorban, hogy minél extrémebb helyeken játszanak. Huszonegy év persze elég hosszú idő ahhoz, hogy legyenek kivételek, de nem célunk, hogy a koncertjeinket innentől kezdve pincékben, tetőkön, várótermekben adjuk. Amikor meghirdetünk egy sajtótájékoztatót egy új album kapcsán, eljönnek az újságírók, megeszik a szendvicsüket és hazamennek. Mi mást szerettünk volna.

Persze nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, hiszen már a Beatles is játszott háztetőkön. Los Angelesben vagy Las Vegasban, a rock n’ roll központjában az ilyen jellegű promóciós események, ha nem is napi szinten zajlanak, de elég gyakoriak. Az ilyen események csak hazánkban számítanak különlegesnek. Arra gondoltunk, ha az USA-ban bizonyos zenekarok esetében működneki az ilyen koncertek, akkor a „ki ha mi nem” felkiáltással megpróbáljuk mi is ugyanezt.

Ha megjelenne a mesebeli jótündér és megadná a lehetőséget, hogy bárhol koncertezhettek, mit kívánnál tőle?


Mindenféle, akár szó szerint a Földtől elrugaszkodott extrém helyszínt tudnék mondani: legyünk mi az első zenekar, aki a Marson koncertezik. Az a helyzet, hogy a Föld igen tágas és a Tankcsapda számára elég felfedezetlen. Nagyon szívesen koncerteznék ott, ahol még nem volt erre lehetőségünk. Ilyen például Amerika és a Távol-Kelet. Ha mégis megjelenne egy jótündér, akkor azt kérném, hogy szervezzen nekünk egy világkörüli klubturnét.

Idén húsz éves a Tankcsapda, hazánk talán legismertebb együttese. Hogyan értékeled az elmúlt, ám igen sikeres éveket?


Huszonegy év elég hosszú idő, elég, ha arra gondolunk, hogy az USA-ban ettől az életkortól számítják a nagykorúság kezdetét. Ennyi év alatt rengeteg öröm, számtalan jó koncert és persze sok nehézség, probléma is belefért, de persze ez normális, ahogyan az emberi életben is az. Mégis az a legjobb dolog, hogy mind a mai napig azt csinálhatjuk, amit szeretünk: zenélhetünk. Mindezt azért tehetjük, mert létezik nem is kevés ember, akik a figyelmükkel megtisztelnek minket.

Mit hozhat a jövő Tankcsapda számára?

Vannak rövidebb és hosszabb távú terveink. A tavaszi-nyári koncertsorozatunk véget ért az ominózus tetőkoncerttel, jelen pillanatban rövid pihenőnket töltjük. Ebben az évben csak decemberben lesznek koncertek, így ezt a pihenőidőszakot arra használjuk majd, hogy előkészítsük a hosszú távú terveket. Ebben szerepelnek hagyományos zenekari tervek - új lemez, koncertek szervezése -, de olyan dolgokon is gondolkodunk, amelyeket a Tankcsapda még nem valósított meg.

Konkrétumokat nem mondanék, mert ezek egyenlőre csak ötletek. Ha mondanék öt dolgot de csak egy-kettő valósulna meg, akkor a rajongók számon kérhetnék rajtunk, hogy miért nem valósítottuk meg azt, amit megígértünk.

Nyilván mindegyik szám kedves neked, de ha mégis muszáj lenne kiválasztani egyet, melyikre esne a válsztásod?


Ha zeneileg nem is mindegyik szám az én szerzeményem – hiszen egy zenekarról van szó -, de a szövegek okán, amelyeket én írok, mindegyik dal a saját gyermekem. Az ember nem szokott különbséget tenni a gyerekei között, éppen ezért nem tudnék kiemelni a Tankcsapda számok közül egyet-kettőt, amelyek közelebb állnak hozzám, mint a többi. Ám ha mégis ki kellene emelnem néhány saját számot, amelyek jobbak, mint a többi, azok az éppen születőben, alakulóban lévő számok.

A Tankcsapdát az is ismeri és akár hallgatja is, aki nincs benne a hazai rock-metal életben. Mi a sikeretek titka?

A világ sokkal egyszerűbben működik annál, ahogyan azt az emberek gondolják. Mi igyekszünk a szövegeinkben világosan fogalmazni, nevén nevezni a dolgokat. Ha nem is minden zenénkre igaz ez a megállapítás, a szó pozitív értelmében elég egyszerű dolog az, amit mi csinálunk, legyen szó akár gyors, akár lassú számokról. Az emberek szeretik a tiszta hangokat, a szó átvitt értelmében is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását