2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Besencén egy Rafael Nadal születhet?

Besence 127 lelket számláló falujában állami támogatásból épült teniszpálya. A falusi sportolóknak egy produkciós iroda is a csodájára járt és dokumentumfilmet forgatott az esetről. Ignácz Józsefet a falu polgármesterét kérdeztük.
2010. szeptember 26. vasárnap 08:32 - Bagics Bence
Milyen elgondolásból építettek teniszpályát Besencén?

Egy kis falu története:
Besence és környéke már az ókorban is lakott hely volt. Területén római korból származó telep nyomait tárták fel. Az itteni dombon egykor földvár is állt.

Nevét az oklevelek 1338-ban említették először Olbescen néven. Nevének eredete kapcsolatba hozható a besenyő népnévvel. A feltevések szerint a királyi testőrséghez tartozó katona besenyők lakhelye volt.

A Kisbesence nevű dűlőben középkori erőd nyomai találhatók. Ezt a részt mély, vízzel körülvett sáncrendszer védte, melynek neve Besanc volt.
A beruházás alapját az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Kis falu című programja adta 2007-ben. Célkitűzése az ötszáz fő alatti települések gazdasági és foglalkoztatási problémáinak enyhítése volt.

A fő pályázónak egy kis településnek kellett lennie, de konzorcium keretében, melynek tagja kellett, legyen képzőintézet, kutatóintézet és egyéb megvalósító. A mi pályázatunk egy kilenc tagú konzorciumra épült.

Felmérést végeztünk a településen, hogy milyen lépésekkel lehetne javítani a falu helyzetét, ez alapozta meg a későbbi munkánkat. Képzéseket és pályázatokat szerveztünk, a felmérésre alapozva.

Nem csak teniszpályát építettünk, hanem egy állandó fotókiállítást is létrehoztunk, melyben a falu történetét dolgoztuk fel. Azt gondolom, a foglalkoztatás kérdését nem lehet megoldani, azok a pályázatok hibásak melyek nem komplexen gondolkodnak.

A teniszpálya is egy pályázati lehetőség volt, területfejlesztési forrásból. Szerződést kötöttünk a Nagycsányi önkormányzattal, hogy abban az évben amikor a teniszpálya projekt elindult, ők lemondanak erről a támogatásukról, cserébe a következő évben Besence visszaadja a kölcsönt.

Közösen a faluval döntöttünk úgy, hogy sport célra fordítjuk ezt az összeget, abból a szempontból, hogy a teniszt két ember is játszhatja, így folyamatosan igénybe lehet venni a pályát. Nem gondoltuk, hogy ekkora csodálkozást fog kiváltani.

Amikor kutattuk a helytörténeti kiállítás anyagait, találtunk egy fotót, amin a besencei női röplabda csapat szerepelt, ebből is látszik, hogy a falu mindig kötődött a sporthoz.

Milyen kedvezményekkel veheti igénybe a pályát a lakosság?

Teljesen ingyenesen használhatják. Elég nagy visszhangja volt ennek, hiszen szerepelt a történetünk az egyik kereskedelmi csatorna híradójában és szórakoztató műsorában, mely után pozitív és negatív visszajelzéseket egyaránt kaptunk.

Emellett nagyon hálás vagyok az odamondogatós műsornak, hiszen a hírverésre egy produkciós iroda is felkapta a fejét, és megkerestek egy dokumentumfilm készítésének ötletével. A megállapodás megszületett és Huszár Károly teniszedző egy hónapra leköltözött Besencére, hogy megtanítson minket a sport alapjaira.

Egyrészt gazdasági szempontokat tekintve is sokat lendített a város helyzetén, hogy egy komplett stáb egy hónapon keresztül vendégeskedett a településünkön, nagyon komoly bevételt jelentett. Másrészt harminchatan részt vettünk a tenisztanfolyamon, és egy hónap alatt sikerült elsajátítanunk az alapokat. Négy csoportba osztotta a jelentkezőket, és harminc napon keresztül napi nyolc órában folyt az oktatás.

A Magyar Tenisz Szövetség is üdvözölte a kezdeményezésünket és különböző sportfelszerelésekkel támogatott bennünket. Jelenleg egy teniszklub létrehozása a cél amely a megyei küzdelemben mérettetné meg magát.

Környező települések lakó igénybe veszik a sportlétesítményt?

Szoktak járni hozzánk teniszezni, akár Sellyéről akár más falvakból is. Hála istennek a teniszpálya maximálisan ki van használva, nagyon kevés a holtidő, mikor éppen nem folyik játék.

Még akár üzleti vállalkozásként is sikeresen tudna működni, hiszen nincs salakos teniszpálya a környéken, valamint az infrastruktúra is kiemelkedő. Igény lenne arra, hogy kibéreljék a pályát, de mi azt szeretnénk, hogy ez megmaradjon a faluban élőknek.

Terveznek még sporttal kapcsolatos beruházásokat?


Ha igény van, akkor bármire nyitottak vagyunk. A napokban megkeresett egy szervezet, hogy ifjúsági program keretében az extrémnek mondott sportokat is népszerűsítsék a gyerekek körében. Minden új lehetőségre, ami támogatja a testmozgást, a fejlődést, teljesen nyitott vagyok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását