2024. május 13. - Szervác, Imola

Koccintottak az első szabadon főzött pálinkával

Kihelyezett kormányszóvivő tájékoztató keretében koccintottak a Zala megyei Pórszombaton az első szabadon főzött pálinkával, amelyet már a hétfőn hatályba lépett törvénymódosítás után pároltak.
2010. szeptember 27. hétfő 15:51 - HírExtra
Nagy Anna kormányszóvivő felidézte: a jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy családi fogyasztásra 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát főzzön bárki, saját gyümölcsösből vagy erre a célra vásárolt cefréből. Aki a jövedékiadó-mentesen engedélyezett mennyiségen felül főz vagy eladásra szánja italát, annak az eddigi szabályok szerint kell az adót megfizetnie - tette hozzá.

A pórszombati Medeshegyen, Kovács József erdész gyümölcsösében tartott rendkívüli tájékoztatón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a pálinka nemzeti ital, része nemzeti hagyományunknak, és szerves része történelmünknek.

"Ami a franciáknak a konyak, az oroszoknak a vodka, a skótoknak a whisky, az a magyaroknak a pálinka". 2002-től az európai unió által is elismerten csak a Magyarországon termett gyümölcsből készült és itt párolt, majd palackozott ital nevezhető pálinkának. "Nevezzük papramorgónak, nyakolajnak, nerángassnak, nappali lámpásnak vagy kerítésszaggatónak" is, de ez az ital több a puszta alkoholnál - fogalmazott az államtitkár.

Kitért azokra a felvetésekre is, miszerint a szabad pálinkafőzés elősegítheti-e a mértéktelen italozást, de kijelentette: "az alkoholizmust a kilátástalanság és a jövőtlenség gerjeszti".

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette: Zalának is azért fontos ez a lehetőség, mert felívja a figyelmet arra, hogy "a környeztünkben lévő értékekkel élni kell". Magyar terméket és jó szokást tudunk vele népszerűsíteni, és a pálinka, mint az egyik legnemesebb nedű szabad főzése nem az alkoholizmust szolgálja.

A kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatónak helyet adó Kovács Gyula az MTI-nek elmondta: éjfélkor kezdték el az első pálinka főzését, az itt hagyományos tüskéskörtéből. A 70 literes pálinkafőző berendezésből nappalra 51 fokos pálinka készült.

A civilben erdész házigazda elmondta: hegyi birtokán a Kárpát-medencében lévő régi gyümölcsfajtákat próbálja megmenteni. Több mint ezer féle fát nevel - ebből kétszáznál is több a körte - és akad köztük jó néhány, amely máshol már teljesen kipusztult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását