2024. április 26. - Ervin

Egy kulcs, sok esély

Hogyan fogja közelebb vinni az országot az egymillió új munkahely megteremtéséhez az egykulcsos adó? Miért van egyáltalán szükség a rendszer átalakítására? A HírExtra Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértővel elemzett.
2010. szeptember 28. kedd 07:19 - HírExtra
Egykulcsos próbálkozások Európában*
Észtország 1994 26 százalék
Litvánia 1994 33 százalék
Lettország 1997 25 százalék
Oroszország 2001 13 százalék
Ukrajna 2004 13 százalék
Szlovákia 2004 19 százalék
Grúzia 2005 12 százalék
Románia 2005 16 százalék
Csehország 2008 15 százalék
Lengyelország 2009 15 százalék
Magyarország 2011 16 százalék
Egykulcsos adórendszert bevezető országok, a bevezetés évszáma és az adó mértéke
Az adóztatás problémája közel sem újkeletű Magyarországon. Lényegében azóta folyik az adókról szóló vita, mióta István király államot alapított. Mostanra eljutottunk oda, hogy többféle rendszer közül is választhatunk, hiszen mindegyiknek megvannak az előnyei.

Vagyis választhat a kormány. Azaz választhatott.

A szakemberek ugyan már régóta sejtették, az illetékes politikusok azonban még próbáltak ködösíteni, az egyszeri emberek pedig csak pislognak, mostanra azonban már biztossá vált: január elsejétől a kormány bevezeti az egykulcsos adórendszert.

Ezt maga Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erősítette meg a hétvégén.

Nem meglepő a bejelentés. Ugyan volt szó arról, hogy csak 2013-ban vezetik be Magyarországon ezt az új adórendszert, de arról is, hogy még akkor sem. Volt szó családi adórendszerről, meg arról is, hogy ténylegesen egykulcsossá válik a mostani többkulcsos felállás.

Egykulcsos mifene?

Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH korábbi elnökhelyettese, az Ernst & Young adószakértője szerint az egykulcsos adó - nevéből is adódóan - nem bonyolult rendszer, az átlagemberek többsége minden különösebb gond nélkül megérti a lényeget: ugyanannyit fizet mindenki.

Legalábbis majdnem.

Egykulcsos adó = adócsökkentés?

A HírExtrának adott szakértő nyilatkozatában Vámosi-Nagy kiemelte, hogy színtisztán egykulcsos adórendszer sehol sincs. Legalábbis a gyakorlatban nincs. "Valamilyen szinten a különböző adójóváírásokat meg kell tartani. Hiszen az egykulcsos adóra vonatkozó elképzelés úgy hangzott el a kormánytól, hogy a nettó pozíciója nem romolhat senkinek. Ez azt jelenti, hogy a munkaviszonyból származó jövedelem 63 ezer forintig nem adóköteles. Ezt meg fogják tartani. Ha csak simán reeresztenék az egykulcsot, az túl durva lenne. Hisezn most körülbelül fizetnek két százalékot a minimálbéresek, akkor meg fizetnének tizenhatot" - mondta Vámosi-Nagy.

Egy kulcs, ami mindent nyit?

Innentől kezdve pedig már az egykulcsos adónak nevezett adórendszerek is kétkulcsosak tulajdonképpen. Ilyenkor az éves jövedelem egy határig adómentes, az afölötti részre pedig egy adókulcs van. A helyzet még így sem bonyolult, néhány tényező azonban árnyalhatja a képet.

Korábban több, a családok érintő külön adórendszerről is volt szó, teljesen a családokra épülő külön rendszer létrehozása azonban szinte kizárt.

Gyerekenkénti adókedvezmény?

Matolcsy: jön az egykulcsos rendszer
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megerősítette a HírTv-nek adott vasárnapi nyilatkozatában, hogy 2011. január elsejétől egykulcsos adórendszer és családi adózás lesz Magyarországon. A nyilatkozatban Matolcsy György hangsúlyozta, hogy 2011. január elsejétől Magyarországon 16 százalékos családi személyi jövedelemadó rendszer lesz. Úgy vélekedett, hogy ez egy fantasztikus áttörés lesz, az egymillió új munkahely teremtésének az egyik, ha nem a legfontosabb eszköze. A miniszter szerint ez az egykulcsos adórendszer a térségben, sőt az Európai Unióban a legversenyképesebb lesz, a legalacsonyabb adószinttel működik, a legegyszerűbb adózást kínálja.
"A félreértések abból fakadnak, hogy a családi jövedelemadót is használták egy időben. Ez egykulcsos adórendszernél nem éppen értelmes dolog. Mert a családi jövedeladónak a sávos progresszív adónál van értelme" - vélekedett Vámosi-Nagy Szabolcs. Azonban hozzátette: családi elemek így is bőven bekerülhetnek a rendszerbe. "Egyszerű dolog. A családot eltartó szülő a lineáris adóból is kaphat gyerkenként adókedvezményt. Így létrejöhet egy családi jellegű adózás, ha a klasszikus családi jövedelemadózás nem is".

Vámosi-Nagy arra is választ adott, hogy miért volt annyira fontos a kormánynak a január elsejei határidő. " Adóforradalmat hirdetett a nemzetgazdasái miniszter - legalábbis ezt a kifejezést használta a Kossuth rádióban. Ez, ha nem is forradalom, mert én azt gondolom, hogy annak az adórendszer teljes egészét kellett volna érintenie, de abban az értelmeben mégis, hogy az eddigi progresszív filozófia helyett lineárist alkalmaznak.

Lényegében eddig is működött Magyarországon lineáris adó, a társadalombiztosítás például ilyen.

Visszaállnak a régire

De miért kell nekünk ez az egykulcsos adó, amikor a románok és az oroszok már éppen azon gondolkodnak, hogy visszaállnak róla a régi rendszerekre?

"A szlovákok bevezették a tizenkilenc százalékos egykulcsos adót, de az sem egykulcsos, hanem van egy adómentes rész benne, illetve gyerekkedvezmény is van benne. Egy biztos, hogy senki nem fizet tizenkilenc százalékos adót. A románok és az oroszok is azon gondolkodnak, hogy visszaállítjáka progresszív adót, mert az egy más típusú társadalmi igazságra vall. A jómódú ne csak lineáris arányban, hanem progresszívan is járuljon hozzá a társadalom költségeihez" - szól a szakértő magyarázata.

Magyarázni sem kell, hogy szakemberek hada tartja alaptézisnek, hogy az ilyen nagyszabású adócsökkentések automatikusan élénkítik a gazdaságot, mellesleg Orbán Viktor hangzatos egymillió munkahely teremtésés célzó kijelentéséhez is közelebb viheti az országot. Legalább egy fokkal biztosan.

Az adóváltoztatós olyan, mint az élet


Más oldalról: ha van a költségvetésben arra mozgástér, hogy adót csökkentsenek, akkor lehet folytatni a megkezdett munkáltatói közterhek csökkentését, lehet a megkezdett nyereségadó csökkentést folytatni. Sokfélét lehet lépni, Orbán és a Fidesz-KDNP ezt a lineáris adónemet tartja követendőnek. Kétségtelen, hogy szólnak mellette és ellene is érvek. Ahogy Vámosi-Nagy Szabolcs fogalmaz: "Az adórendszer változtatása is olyan, mint az élet. Nincsenek egyértelmű fekete vagy fehér lépések. Ilyen csak a Jókai regényben van".

A lényeg az, hogy ha már egyszer erre van lehetőség, akkor az adócsökkentés mindenképpen segít a gazdaság élénkítésében" - mondta a szakértő.

Legyen igaza. Mindenesetre néhány év múlva kiderül...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kocsis.tamas
2010. október 28. 21:02
MINDIG LÉP A MSZP CSAK SOKAN DOLGOZNAK A SIKERÉRT ÉS A VÁLASZTOPOLGÁROK ÜGYEIÉRT LÁSD FIDESZ-KDNP IGÉRGETÉS 1998ÉV NYUGDIJ EMELÉS AMIBÖL SEMI NEM LETT MERT ORBÁN.VIKTOR NEM ENGEDET A 58 BÖL MOSTMÁR ELSZURTA A FIDESZ-KDNP ELINDULTAK A LEJTÖN LEFELÉ LÁZÁZ JÁNOS MÁR TÁRGYALNA DE FÉLEK KÉSÖ MINDEN NAP EGYRETÖBEN LESZÜNK ÉS......... 2014 BE CSAK EGY SZÓ MAT EGYLÉPÉSBÖL MINDENKIT VÁRUNK SZERETETEL GYURCSÁNY FERENC MAGYAR DEMOKRATIKUS CHARTA 2010.XI.2ÁN PÁRTOL ÉS VALÁSTOL NEMTÖL ÉS KORTOL FÜGGETLENÜL EZ A DEMOkRÁCIA SZABADSÁG MINDENKINEK ÉS 2010.XI 27ÉN MESTERHÁZY ATTILA MSZP ELNÖKE TART BESZÉDET HAJRÁ BALOLDAL
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását