2024. április 23. - Béla

Startol a magyar népmese napja

Tízórás mesemondás, zenés mesejáték, diafilmes mesék vetítése, mézeskalács-kiállítás és meseíró-olvasó találkozó is várja szeptember 30-án, a magyar népmese napján a nyíregyházi gyerekeket.
2010. szeptember 28. kedd 19:08 - HírExtra
Cservenák László, a Jósa András Múzeum menedzsere az MTI-nek kedden elmondta: a népmese napjára, amelyet a nagy mesélő, Benedek Elek születésnapján tartanak, eddig 1435 meseolvasó és mesemondó jelentkezett. Ők csütörtökön reggel 9 és este 7 óra között 10 órán keresztül olvasnak majd fel, illetve mondanak mesét a múzeum nagytermében.

Az előzetesen meseolvasásra, mesemondásra jelentkezők között pedagógusok, színészek és közéleti személyiségek is megtalálhatók, így például Kocsis Fülöp görög katolikus megyéspüspök, apostoli kormányzó. A legkisebbeknek a legkedveltebb magyar népmesékből diafilm-vetítést is rendeznek, valamint látványos mézeskalács-kiállításon teremtik meg a népmesék hangulatát az intézmény aulájában.

Szerveznek meseíró-olvasó találkozót is, amelyen Gálik Mária mutatja be legújabb mesekötetét, s amelyen megismerhetik az érdeklődők Szabó István Attila mesekönyv-illusztrátor munkáját, akivel együtt is rajzolhatnak a gyerekek. Páll István, a Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy első ízben a skanzen is csatlakozott a népmese napja nyíregyházi eseményeihez.

A létesítmény évszázados épületei között a Vikár Sándor Zeneiskola népzenész növendékei mutatnak be egy zenés mesejátékot, amelyet két magyar népmese feldolgozásával állítanak színpadra. Az interaktív mesejátékba a nézők is bekapcsolódhatnak, közreműködői lehetnek az alkotómunkának, s egyúttal megismerhetik a múzeumfaluban őrzött, a népmesékben szereplő falusi tárgyakat is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását