2024. április 27. - Zita

Mit szeretne csinálni a cigányokkal Tiszavasváriban a Jobbik?

Az előzetes felmérések szerint ismét narancsba borul az ország a választásokon. Ahol nem, ott valószínűleg szocialista képviselő fog nyerni. Tiszavasváriban azonban a legnagyobb esélyes Fülöp Erik jobbikos képviselő. Vele beszélgettünk.
2010. szeptember 30. csütörtök 17:59 - Forján-Vass Máté
Mitől ilyen jó a Jobbik esélye Tiszavasváriban?

Szögi Lajos halála
Szögi Lajos Tiszavasváriban volt tanár. Négy évvel ezelőtt Olaszliszkán ment át autóval, ahol elsodort egy roma gyereket. A gyermeknek nem esett semmi baja, de a tanárt a feldühödött család halálra verte.

A 2006-os eset nagy felháborodást váltott ki országszerte. Azóta az elkövetőket jogerősen elítélték. Sajnos azonban nem ez volt az utolsó eset, amikor romák brutálisan, csoportos garázdaság keretein belül meggyilkoltak valakit.
Az itt elvégzett munka miatt tartom erősnek a Jobbikot. Amióta megalakult a helyi szervezet időt, fáradtságot és pénzt nem kímélve dolgoztunk. Például saját újságot indítottunk, amit magunk juttattunk el a választókhoz.

Nyílván szimpatikus az embereknek, hogy leírjuk az igazat, ami nem csak ebben a városban, hanem az országban történik. Az is fontos, hogy nagyon sok köztünk az átlagember.

Az átlagembereknek önök tudják megfogalmazni a legjobban a problémáikat?

Nem csak az átlagembereknek, hanem az értelmiségnek és a szociálisan halmozottan hátrányos helyzetű embereknek is. Itt nem csak a származás szerinti embereket értem. A legjobb alternatívákat mi kínáljuk nekik.

Sokak szerint Szögi Lajos halálának is köszönhetik a kiemelkedő támogatást.

Nem hiszem, hogy ennek köszönhető. Sajnálatos esemény volt a halála, ami akkor komoly indulatokat kavart. Viszont nem tennék egyenlőségjelet a Jobbik helyi megerősödése és a tragédia között.

Nap, mint nap hallani életellenes cselekményekről az országban. És itt nem csak a cigánybűnözésre gondolok. Ennek ellenére nem erősödött meg a Jobbik azokon a helyeken.

Hozzáteszem, a szabolcsi és borsodi településeken hatványozottan jelentkeznek az ország problémái. Itt erősebb a Jobbik is.

Olvastam, hogy az utóbbi években csökkent helyi szinten a munkalehetőség, hogyan kívánnak ezen javítani?

Tiszavasváriban a mezőgazdaságot lehetne erősíteni. Nagyon sok jó minőségű földdel rendelkezik a város, amelyet vagy ingyenes haszonbérletbe adnak ki, vagy parlagon hevernek. Ezeket kellene hasznosítani. Nagyszámú szakképzelten munkaerőt lehetne ezzel bevonni a munkába.

A helyi vállalkozókkal szoros kapcsolatot szeretnénk kialakítani. Ők is jelentős számú munkahelyet teremthetnek.

Nálunk volt a legnagyobb hazai vegyipari gyár, az ALKALOID zrt. Ezt még a Horn-kormány privatizálta. A külföldi tulajdonossal szorosabb együttműködést szeretnénk. Esetleg jó lenne a gyárat bővíteni.

Mit jelent a kötelező háztartástan?

Korábban volt olyan jellegű háztartástani tanfolyam az országban, amely a hátrányos helyzetűeket korrepetálta. Ezt fel kell éleszteni.

Helyes életvezetési javaslatokat kell tenni, terveket adni, hogyan jöjjön ki valaki egyhavi fizetéséből. Szükséges lenne védőnői tanácsadásra is. Sokszor a telepi romák azt sem tudják, mivel lehet a padlót felsúrolni. De a mosogatószereket sem ismerik. Meg kell ismertetni velük ezeket is.

Szeretnénk, hogy ne nőjön fel még egy olyan generáció, amelyik semmit nem tud az életvezetésről. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani. Vannak olyan családok, ahol azért helyezték védelem alá a gyerekeket, mert alultápláltak voltak; illetve nem voltak meg a megfelelő higiéniás körülmények, tetvesek illetve rühesek voltak. A szülőknek segíteni kell, hogy legyen ezzel kapcsolatban tapasztalatuk.

Ha már a cigányság szóba jött, velük mit terveznek?

Nálunk területileg és kulturálisan is elkülönül két romatelep. Az egyik lakossága rendszeresen jár dolgozni, főleg idénymunkára. Ők kezelhetőbbek, mert munkából próbálnak megélni.

Sajnos van egy másik csapat, akik a szülőktől azt a példát látták, hogy nagyszámú gyerek vállalásával, szociális segélyből is meg lehet élni. Sajnos ők szakképzetlenek, nem járnak iskolába, a nyolc általánost sem végzik el.

Mi ezt réteget szeretnénk ösztönözni például a fent intézkedésekkel. Kezdetben a mezőgazdasági munkába kell bekapcsolni őket. Igyekszünk közben szakmát adni a kezükbe. Ennek az egyik alapja, hogy megtanítsák őket a normális életvezetés szabályaira, és az együttélés alapkövetelményeire.

Ha ez nem sikerülne, akkor milyen intézkedésekben gondolkodnak?

Én biztos vagyok benne, hogy ez sikerül. Amint fel tudja dolgozni a társadalom, hogy segítő kezet kell nyújtani ezeknek az embereknek. Mindezt célirányosan és nem csak szavakban. Lehet, hogy ez egy év, de lehet, hogy egy tízéves intervallum. Az elvégzett munkának mindig van eredménye.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását