2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A Fidesz a vártnak megfelelő eredményt ért el a választásokon. Az MSZP pozíciói egyfelől gyengültek, ellenzéki társaihoz képest viszont erősödtek. A Jobbik stabilan a harmadik erő. Az LMP vidéken eltűnt és a fővárosban is összezsugorodott.
2010. október 4. hétfő 05:11 - HírExtra
A Fidesz mindent vitt

Óriási volt az ünneplés a Fidesz eredményváró ünnepségén az Arany János Művelődési Házban. Tarlós István megszerezte a főpolgármesteri címet, ezzel a rendszerváltás óta először jobboldali lett a főváros vezetése.

A főváros közgyűlésben is fideszes többség született. A közgyűlési többség megszerzésével teljes a Fidesz győzelme Budapesten. Csepelen először az új rendszerben sikerült a jobboldalnak nyernie. Behúzták Ferencvárost és Újbudát is. Néhány kerületet nem sikerült megnyerni, de a fővárosban az előző önkormányzati választásokhoz képest sokkal jobban szerepelt a párt.

A főváros mellett több, korábban bevehetetlennek hitt várat is megszereztek. A legnagyobb siker Miskolc, Komló és Szombathely megszerzése.

A nagyobb városokban azonban érte váratlan pofon is a Fideszt. Elveszítették Esztergomot és a jobbik visszalépésének ellenére nem sikerült megszerezni Szegedet. Több helyen pedig független jelöltek nyerték a polgármesteri választást a fideszessel szemben.

A megyei közgyűlések mind fideszes többségűek. Szinte mindenhol kétharmados vagy közel kétharmados többséget szerzett a párt.

A kormánypárt jelenlegi támogatottsága nőtt az áprilisi választásokhoz képest, ami mindenképp siker a párt és a kormány számára.

MSZP: országos pozícióvesztés

Horváth Csaba főpolgármester jelölt nem tudta megszorítani Tarlós Istvánt.  A fővárosi kerületekben a szocialisták több helyen is vereséget szenvedtek 2006-hoz képest. Elbukták a nagy reményekkel várt Újbudát, emellett Csepelt, Terézvárost és Erzsébetvárost is elveszítették.

Súlyos pofon érte az MSZP-t Miskolcon, Komlón és Szombathelyen is. A korábbi szocialista fellegvárakban a Fidesz átvette a hatalmat. Emellett a többi fellegvár megtartása sovány vigasz. A legnagyobb siker Szeged megtartása.

A két másik ellenzéki párthoz képest viszont az MSZP erősödni tudott. Nagyon úgy néz ki, hogy a szocialisták az egyetlen olyan erő, mely a távolabbi jövőben képes lehet a váltópárt szerepére.

A Jobbik keleten szerepelt jól

A Jobbik valamelyest veszített a támogatottságából, de több helyen is jól szerepelt. A párt Kelet-Magyarországon érte el a legjobb eredményeit. A megyei közgyűlésekben a második helyet szerezte meg. Tiszavasvárinak pedig jobbikos polgármestere lesz Fülöp Erik személyében.

A párt országosan továbbra is a harmadik erőnek számít, de több városban is megelőzte az MSZP-t. A fővárosban valamivel jobban szerepelt a tavaszi eredményekhez képest. Sikerült megközelítenie az LMP-t.

Az LMP kipukkadt

Az LMP már a fővárosban sem szerepelt olyan jól, mint tavasszal. A budapestnyire zsugorodott párt alig került a fővárosi közgyűlésbe Ráadásul itt a Jobbik is majdnem megelőzte őket. A zöld pártnak vidéken alig maradt bázisa. Úgy tűnik nem lesz más a politika.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását