2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Staudt: abszolút elégedett vagyok

Az önkormányzati választásokon a Jobbik hozta tavaszi formáját, Staudt Gábor azonban alulmaradt a főpolgármester-jelöltek küzdelmében. Őt kerestük fel, hogy értékelje a párt, illetve saját eredményeit.
2010. október 5. kedd 07:19 - Hassan Szihám
Hogyan értékeli a választási eredményeket? Erre számítottak, vagy esetleg a várakozásain felül vagy alul teljesítettek?

Én abszolút elégedett vagyok, és most Budapestről beszélek nyilván, hiszen erre van rálátásom. Az önkormányzati választásokat képviselői helyekben játsszák. Eleve százalékosan is megközelítettük a tavaszi eredményünket, ami már önmagában is nagy siker.

Kiemelném, hogy a Fidesznél van egy győztes effektus. A parlamentben próbálták azokat a témákat felvetni – szlogenek szintjén –, ami a Jobbiknak is fontos, tehát egy elszívó erőt produkáltak. A valós problémák megoldásához meg még nem kellett hozzákezdeniük, tehát egy ilyen közegben én ezt egy nagyon jó eredménynek tartom.

Ráadásul a fővárosi közgyűlésben ugyanannyi képviselőnk lesz, mint az LMP-nek. Az összképviselői számban is gyakorlatilag majdnem ott vagyunk, talán eggyel van több képviselője van az LMP-nek. Viszont nekünk csak Soroksáron nincs képviselőnk, míg az LMP-nek több kerületben. Tehát, ha a lefedettséget nézzük, az LMP-t megelőztük.



A választásokat megelőzően azért felmerült, hogy talán még az MSZP-vel is versenyre kelhet a Jobbik, és ehhez képest most az LMP eredményeihez mérten értékelik magukat.

Igen, Budapesten, ami az LMP fellegvára. Az, hogy az MSZP erősebben szerepelt, annak lehet a következménye, hogy  itt még nem tisztultak le kellően az erőviszonyok. Nincs okom arra – főleg ilyen körülmények között –, hogy ne legyek elégedett. Mindentől függetlenül, a realitások talaján állva én ezt szép eredménynek tartom, és büszke vagyok Budapestre.

A kampányidőszakban többször is hangoztatták, hogy a Fidesz akadályokat gördít a Jobbik elé, emlékezzünk csak a kampányfilm betiltására. Ön szerint mi volt a valós oka annak, hogy korlátozni akarták a Jobbik megjelenését a közmédiában?

Gondolom vetélytársnak tartanak minket, és tartanak attól, ami hosszútávon meg is valósuli, hogy a jobboldali szavazók jó része rájön arra: nem azt kapja a Fidesztől, amit várt. Ez a rövid idő, ami a tavaszi és az őszi választások között eltelt, kevés volt. Én arra tudok csak gondolni, hogy a Fidesz fél egy nagyarányú átáramlástól. Nyilván azonban az elkövetkezendő fél év vagy egy év nagyon sok mindent megmutat majd.

Ön szerint mennyire befolyásolta az eredményeke, hogy a közmédiában kissé alul voltak reprezentálva?

Mindenképpen befolyásolta. Például a Magyar Rádióban az LMP ötszörös többet szerepelt, ahhoz képest, hogy parlamenti jelenlétük harmada a Jobbikénak. Ezt különböző beadványokkal próbáljuk majd orvosolni. Az viszont mindenképpen fontos, hogy Budapesten a Fidesz ilyen körülmények között ilyen hozzáállással nem tudta megőrizni a tavaszi eredményét. Én ezt nagyon jó kiindulási pontnak tartom ahhoz, hogy 2014-ben Budapest is az egyik bástyája legyen a Jobbiknak.

Egyébként Ön tervezi, hogy négy év múlva ismét megméretteti magát?

Erről még korai lenne beszélni, az viszont biztos, hogy Budapesttel fogok foglalkozni.  Nyilván ez a körülményeken és a párt döntésein múlik. Az viszont biztos, hogy nagyon sok témában elmerültünk, és nagyon sok szakmai tapasztalatot szereztünk. Biztos, hogy nem hagyom Budapestet.

Véleménye szerint mi az oka annak, hogy Jávor Benedek mégis megelőzte Önt?

A mi alapvető táborunk a jobboldali szavazóbázis, ahol most hurráoptimistahangulat uralkodik, aminek majd csalódás lesz a vége, az biztos. Főleg, ha behozzák Tarlósék az SZDSZ-es haverokat, ahogy azt "megígérték" a kampányban. Budapesten az MSZP-SZDSZ beágyazottsága elképesztően erős volt mindig is, hiszen húsz évig ők kormányoztak. Tehát az LMP-nek így sokkal nagyobb szavazóbázis áll rendelkezésére.



A Jobbiknál nincs álláshalmozás. Ön tegnap azt nyilatkozta, hogy inkább az Országgyűlést választja a Fővárosi Közgyűlés helyett. Miért döntött így?


Azt kell látni, hogy ez egy komplex rendszer. A parlamenti jelenlét nélkül Budapest ügyeivel nem lehet foglalkozni. Tehát valakinek, aki tisztában van a főváros ügyeivel, a parlamentben fel kell vetnie a problémákat, és országgyűlési képviselőként tárgyalnia kell. Ahogy említettem, én biztosan Budapest érdekében fogok tevékenykedni, egyfajta Budapest-munkacsoportot kell majd létrehoznunk.

Ön szerint minek köszönhető a Jobbik sikere Tiszavasváriban, ahol a jobbikos polgármester mögött jobbikos többségű közgyűlés áll majd?


Már tavasszal is jó eredményt értünk el azon a környéken, tehát erre számíthattunk. Nem tudom megmondani, hogy mi az oka annak, hogy ott kiemelkedően szerepeltünk, nyilván a jelöltek személye, a sok munka, és minden egyéb hozzájátszhatott.

Korábban a Jobbik a mentelmi jog mindenkori felfüggesztése mellett szavazott. Ön ellen Balajti László jogi lépéseket tervezett. Hol tart most ez az ügy?


Én kétlem, hogy Balajti László ezt megtenné, mivel nekem tenne vele szívességet. Magánvádas büntetőeljárást tudna indítani, ami azt jelenti, a bíróság előtt nem mint AVH-s főigazgató, hanem mint magánember kell jelen lennie, akit sérelem ért.

Ez esetben én szakértőkkel és több jogásszal érkeznék, és nem csak konkrétan az elhangzott nyilatkozat, hanem az egész átvilágítási ügy kapcsán bele tudnánk menni a vitába. Ráadásul elég felfokozott médiaérdeklődés is lenne, tehát Balajti László ebből nem jöhet ki jól, de én állok elébe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását