2024. május 2. - Zsigmond

Tóth József: nem olyan a helyzet mint tavasszal

Néhány kivételtől eltekintve elsöprő Fidesz sikert hozott a vasárnapi önkormányzati választás. Angyalföld újraválasztott szocialista polgármesterével, Tóth Józseffel beszélgettünk.
2010. október 6. szerda 07:44 - Tóbiás Gábor
Miben látja a siker okát?

Spaller Endre a vasárnapi választásról
Azt ígérhetem nekik, hogy kemény ellenzéke leszünk a mostani szocialista többségnek. Kemény, de igazságos. Az egész kerület számára - beleértve azokat, akik megnyerték ezt a választást - együttműködést is ajánlunk, hiszen az ország láthatóan a Fidesz mellett tette le a voksát. A Fidesz van pozícióban, kormányon, a Parlamentben, Budapesten. A mi segítségünk értékes lehet a most kormányzó erőknek is.
Úgy szól a közmondás, „a győzelmet nem kell megmagyarázni". Viszont tanulni kell belőle, és szerényen kell elviselni. Utána meg dolgozni és teljesíteni kell. Az biztos, hogy az elmúlt négy, illetve tizenhat esztendő teljesítménye benne van. Munkamániás vagyok, a csapatom is az.

Talán a programunk is közrejátszott. Megjelöltük, hogy mit szeretnénk folytatni és mi az amit másként szeretnénk csinálni. Egyébként minden a csapat érdeme, nincs külön polgármesteri program sem. Ez a csapat hiteles volt az elmúlt időszakban és hittünk abban, hogy nyerhetünk és meg tudjuk erősíteni a szövetségünket a kerületi lakókkal.

Van víziónk a kerületről a következő 20 esztendőre.

Számít valamilyen nehézségre abból kifolyólag, hogy a Fidesz került többsége az országban?

Ugyanolyan nehézségre számítok, mint amilyen nehézségre számíthat a XVII. kerület, vagy Nyíregyháza, Debrecen esetleg Szolnok. Hiszen törvények határozzák meg a források elosztást, ez normatív alapon történik.

Volt már ilyen ’98 és 2002 között, amikor más színű volt a kormány, mint a kerület. Akkor épült meg a Lehel csarnok, akkor indítottuk el a bérlakás építési programunkat. Azóta kb. 500 bérlakást építettük, a polgármesteri hivatalt logisztikai egységbe hoztuk. Tehát a normatív pénzeknél nem számítok diszkriminációra.

A pályázati pénzeknél lehet szubjektivizmus, de én remélem, hogy nem lesz. Az elmúlt 8 évben sem volt ilyen értelemben szubjektív döntés.

Mit szól ahhoz, hogy ilyen kevés szocialista önkormányzat maradt?

Szerencsére nem olyan a helyzet, mint tavasszal, amikor ikonok lettünk itt Szanyi Tiborral. Most azért több helyen nyertünk. Kispesten és Erzsébeten ezen kívül Szentesen, Makón, Ajkán, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Szegeden is szocialista önkormányzat van. Az tény, hogy a szocialista párt esetében nem jelez egy hurrá hangulatot mindez.

Szükség van az MSZP megújulására?

Mindenkinek azt mondom, hogy most hagyjanak örülni egy kicsit. A legminimálisabban foglalkozom most a párttal, de az biztos, hogy az MSZP következő fél, egy éve meghatározó lesz a párt életében. Abban reménykedem, hogy saját bázisban a szocialista párt további megújulási lépcsőket tud megvalósítani, és egy korszerű, a baloldal számára elfogadható párt lesz.

Ezt jelezheti Szili Katalin hétfői lépése?

Ezzel meg különösen nem foglalkozom. Ez a levegőben benne volt, ez egy egyéni döntés, véleményem van róla, de most még nem foglakoznék ezzel.

Gyurcsány Ferencnek lehet szerepe a megújulásban? Visszatérhet?

Mit értenek visszatérés alatt? Gyurcsány Ferenc ott van a szocialista pártban. A szocialista frakció tagja. Tevőlegesen részt vesz a munkában és nagy méltósággal viseli el azt, hogy a szocialisták nem nyertek 2010 tavaszán. Úgy ítélem meg, hogy egy volt miniszterelnöki szerepet jól kezel. Nem reagálja túl a dolgokat, de nem is húzódik teljesen vissza.

Említette a beszélgetés elején, hogy 20 éves távlatokban gondolkodnak.

Egy településnek hármas funkciója van. Lakóhelyi, munkahelyi és rekreációs. Mindig hosszú távú tervek alapján dolgozunk, így alkottuk meg a hosszú távú fejlesztési koncepciónkat
Még 2000 elején fogalmaztuk meg, hogy a lakásépítés és a kereskedelmi szolgáltató egységek fejlesztése adják a kerületi fejlődés alapját. Ez a pálya hosszabb távon meg fog maradni a 13. kerületben.

Viszont tudomásul kell venni, hogy 2008 októbere után más világ van a gazdasági válság következményeként. Az a korlátlan és mértéktelen illetve követelmény nélküli pénzforrás nem áll már rendelkezésre. Elsősorban a befektetői tőke tekintetében, mint ami korábbi időszakban. Mi azon dolgozunk, hogy a versenyképességességünk meg a tőkevonzó képességünk megmaradjon. Ez a kerületben lakóknak is az érdeke.

A lakóhelyi funkció az tovább fog erősödni, a múlt évben is 1600 lakás épült, dacára a gazdasági válságnak. A munkahelyi funkciónál a könnyű összeszerelő üzemeket támogatjuk.
A harmadik eleme a környezettudatosság, illetve a rekreáció. Fejleszteni szeretnénk a zöldfelületeinket és a szabadidő eltöltéséhez a megfelelő feltételeket termetünk.

Rövidebb távú, a ciklusra vonatkozó terveink között szerepel a váci úti fejlesztések befejezése. Ezután a fejlődés áttevődik a Róbert Károly körútra, a Dózsa György út és a Dráva utca menti területekre. A befektetői tőkének próbálunk helyet biztosítani.

Mindig is figyeltünk arra, hogy minőségi szolgáltatást nyújtsunk a lakóknak, mégpedig olyat, hogy ami megegyezik az európai értékekkel. Legyen az közművelődési, sport egészségügyi, oktatási vagy szociális dolog. Ezt mindig az igényekhez mérjük, most például óvodákat, bölcsődéket nyitunk. A kerület tőkevonzó képességéből kifolyólag a beköltözők száma magas, a gyermekszületés majdnem megduplázódott. A 2000-es évek elején 630, tavaly 1140 született a kerületben. Színvonalas intézményhálóval akarjuk ezt kiszolgálni. Büszkék vagyunk az iskoláinkra, óvodáinkra, bölcsődéinkre, egészségügyi intézményeinkre.

A Kassák Lajos Gimnázium tanárai, diákjai és a szülők félnek attól, hogy bezárják az iskolájukat. Mit üzen nekik?

Elolvastam a kérelmüket és az önkormányzati illetékes szervek elé fogom terjeszteni. Viszont az első feladat az, hogy meg kell alakulnia képviselő testületnek, bizottságoknak.

Spaller Endre azt mondta, hogy kemény, de igazságos ellenzék lesznek.

Együttműködést ajánlok mindenkinek. Azt azért látni kell, hogy a kerületi lakók értékítéletet mondtak azzal, hogy a szocialista párt jelöltjeit szavazták meg. Én azt kérem, hogy a szakmaiság és a kerület érdekei döntsenek ebben dologban. Ne a partikuláris vagy egyéni politikai érdekek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását