2024. március 28. - Gedeon, Johanna

John Lennon emléke előtt tiszteleg a világ

Szombaton lenne 70 éves John Lennon, ebből az alkalomból a világon számos rendezvénnyel, sok zenével és - némelyek szemében túl sok - Lennont idéző termékkel emlékeznek a híres zenészre.
2010. október 7. csütörtök 18:11 - HírExtra
Yoko Ono, Lennon özvegye és hagyatékának gondozója Izlandon borítja fénybe a néhai zenész tiszteletére készült Imagine Peace Tower elnevezésű emlékművet, és közös fiukkal, Seannel lép fel az ünnep alkalmából.

Lennon szülővárosában, Liverpoolban a zenész első felesége, Cynthia és fiuk, Julian leplez le egy emlékművet, amelyet a békét hirdető Global Peace Initiative finanszírozott.
Az amerikai mozikban pénteken és szombaton mutatják be a Nowhere Boy című filmet, ami Lennon ifjúságát idézi fel. Azokat az időket, amikor még senki sem ismerte a nevét, és még nem állt össze a Beatles együttes. A LennonNYC című dokumentumfilmet New Yorkban vetítik, ahol 1980. december 8-án meggyilkolták.

Halálának decemberi, harmincadik évfordulója várhatóan újabb megemlékezési hullámot kelt majd.

"Elég különös jelenség, de a Beatles manapság talán még népszerűbb, mint valaha" - mondta Jerry Goldman, a liverpooli Beatles Story Múzeum igazgatója, aki úgy fogalmazott, hogy a Beatles-tagok közül talán Lennon vált a legnagyobb ikonná.

"Az Imagine világhimnusz, akárcsak a Give Peace a Chance. Bárhol gyűlnek is össze tiltakozni az emberek, előbb-utóbb belefognak egy Lennon-dalba. Ennek elsősorban a zene az oka, aminek az utóbbi években senki sem tudott a nyomába érni" - magyarázta az igazgató.

Lennon zenei hatását senki sem vitatja. Paul McCartney-val együtt ők ketten szerezték a Beatles legtöbb slágerét. Az együttes "életművének" legnagyobb része Lennon nevéhez fűződik, többek között a She Loves You, az I Want to Hold Your Hand és A Hard Day's Night is.

A csapat 1970-es feloszlása után sikeres szólókarrierbe fogott - akkor született az Imagine is -, és a vietnami háborúval való szembenállás szimbóluma lett.

Lennon hagyatéka nyilvánvalóan hatalmas üzlet is. Bírálói gyakorta hányják Ono szemére, hogy pénzre váltja emlékét és elárulja azokat az eszméket, amelyekért egykor közösen küzdöttek. Ono felügyelete alatt jelentek meg Lennon számainak digitálisan felújított változatai - köztük nyolc stúdióalbum és számos újrakevert szám.

"A felújítás érzelmileg nagyon megviselt. Magam mellett éreztem Johnt, de mikor oldalra néztem, csak egy üres szék volt ott. Sírtam, de akkor is az én dolgom volt, hogy hallgassam Johnt, ahogy régen. Tehát szerencsés lány vagyok" - írta az özvegy egy Twitter-bejegyzésben a minap.
Ono felhatalmazta Gibsont, hogy készítsen három különleges akusztikus gitárt 4700 és 15 ezer dollár közötti áron. A Montblanc pedig 27 ezer dolláros, zafírokkal és gyémántokkal díszített Lennon-tollat dobott a piacra. Az özvegy azzal védte Lennon nevének áruba bocsátását, hogy ez a leghatékonyabb módja annak, hogy Lennon és zenéje megmaradjon a köztudatban.
Fia, Sean is azzal mentegetett mikroblogján egy Angliában rosszul elsült autóreklámot, hogy "nem anyagi szándék állt mögötte, egyszerűen csak fenn akarták tartani emlékét a világban".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását