2024. április 19. - Emma

Izraeli író kapta a német könyvszakma Békedíját

David Grossmann izraeli író kapta idén a német könyvszakma Békedíját, az átadási ceremóniára vasárnap délben került sor a frankfurti Szent Pál templomban.
2010. október 10. vasárnap 16:23 - HírExtra
A német könyvkiadók és könyvkereskedők egyesületének (Börsenverein) indoklása szerint a díjjal idén olyan személyiséget tiszteltek meg, aki évek óta következetesen és aktívan szerepet vállal az izraeliek és palesztinok közötti megbékélés előmozdításáért. Művei "a reményt szólaltatják meg, mert nem hagyja, hogy a hazájában, a világban és a bennünk dúló háborúé legyen az utolsó szó" - indokolta a döntést Gottfried Honnefelder, a Börsenverein elnöke.

A kitüntetett írót méltató laudációjában Joachim Gauck egykori keletnémet polgárjogi aktivista rámutatott: Grossmann, akinek fia 2006-ban a libanoni Hezbollah ellen vívott háborúban egy rakétatalálat következtében vesztette életét, rendíthetetlenül elutasítja, hogy bekapcsolódjon a bosszúért lihegők kórusába.

"Példája arra tanít bennünket, hogy az emberek nem szükségszerűen válnak a körülmények áldozatává: igenis van választásuk" - fogalmazott Gauck.

Méltató beszéde végén közvetlenül az 56 éves íróhoz intézte szavait: "ott állsz Góliáttal, a hétköznapi gyűlölettel szemben, és még csak egy parittya sincs a kezedben. De akkor is te vagy Dávid".

A német könyvszakma 25 ezer euróval járó Békedíját minden évben a Frankfurti Könyvvásár utolsó napján adják át a kitüntetett személynek. A vasárnapi ceremónián jelen volt Christian Wulff német szövetségi elnök is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását