2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megállt a repedés a zagytározó gátján

Megállt a repedés az ajkai zagytározó múlt hétfő délután beomlott gátszakaszának északi oldalán - tájékoztatott Dobson Tibor ezredes, katasztrófavédelmi szóvivő.
2010. október 10. vasárnap 10:30 - HírExtra
Dobson Tibor elmondta, hogy a korábban észlelt repedések javítása folyamatban van, és újabb repedések nincsenek. Egyidejűleg folyik annak a védőgátnak az építése, amellyel Kolontárt akarják megvédeni. A védőgát alapozása lényegében befejeződött, a vasárnapi nap fő feladata a védőgát szélesítése, illetve magasítása lesz. A szóvivő megnyugtatónak nevezte azt is, hogy az időjárás kedvezően alakul, és nincs eső.

A katasztrófavédelem, illetve a kárfelszámolás szóvivője beszámolt arról, hogy a hétfői, illetve a pénteki események nyomán a kolontári kitelepítettek száma mintegy 1000-re emelkedett. Közülük mintegy 90-en vették igénybe a közösségi szállásokat, a többiek rokonoknál, illetve barátoknál kerestek elhelyezést.

Ami Devecsert illeti, ebből a szempontból kedvezőbb a helyzet. A városból szombaton ugyan spontán kitelepülések kezdődtek, körülbelül 400-500 ember hagyta el Devecsert, ahol mintegy 5000-en maradtak. Dobson Tibor szerint minden remény megvan arra, hogy nekik már nem kell elhagyniuk a várost.

A szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy a térségben zajló védekezésben összesen 900 hatósági személy vesz részt, és munkájukat 700-800 önkéntes segíti. A védekezésben eddig mintegy 300 technikai eszközt - beleértve a különböző járműveket is - vetettek be.

Dobson Tibor kiemelte azt is, hogy kedvezően alakul a folyók pH értéke, amely most 8 körül van. Ez egyaránt vonatkozik a Marcalra, a Rábára, illetve a Dunára is. Mindennek nyomán a Marcal lúg elleni kezelését csökkenteni lehetett - mondta el a szóvivő.

A kárfelszámolás szóvivője tájékoztatott arról is, hogy továbbra is 1 eltüntet keresnek, a szombati kutatások is eredménytelenek maradtak. A keresést tovább folytatják. A katasztrófa eddig 7 halálos áldozatot követelt.

Végezetül Dobson Tibor beszámolt arról, hogy a védekezés során - kisebb, munka közbei baleseteken kívül - komolyabb személyi sérülés nem történt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását