2024. március 29. - Auguszta

Mi növeli az autizmus kockázatát?

A születésükkor besárgult babáknál sokkal nagyobb kockázattal alakul ki autizmus - közölték hétfőn dán kutatók.
2010. október 11. hétfő 14:40 - HírExtra
Az amerikai Pediatrics című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban 1994 és 2004 között, Dániában született gyerekek adatait tekintették át. Kiderült, hogy az újszülöttkori sárgasággal diagnosztizált babáknál 67 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki a későbbiekben autizmus.

Az újszülöttkori sárgaságot az okozza, hogy a vérben megemelkedik az epefesték, a bilirubin szintje a vörösvértestek élettani szétesése következtében. Az újszülöttek 60 százaléka "besárgul" a világra jötte utáni napokban, ám a bilirubin szintje általában már az első hét végére normalizálódik. Ha azonban elhúzódóan magas marad e festékanyag szintje a vérben, akkor az a tanulmány szerzői szerint olyan fejlődési problémákat okozhat, amelyek a baba egész életére kihatnak.

A kutatók elemzésükben arra jutottak, hogy az autizmus kockázata nagyobb volt a babánál, ha az anyának megelőzően már voltak gyerekei, és némiképp furcsa módon akkor, ha az újszülött október és március között jött a világra.

A szerzők feltételezik, hogy a kockázat évszakos változása összefügghet a várandós anyát érő napfény mennyiségével, és áttételesen a besárgulással.

Az első, illetve a további szülöttek kockázata közti különbséget magyarázhatja az anya vérében keringő antitestek eltérő szintje aszerint, hányadik terhességét viseli, de kapcsolatban lehet azzal is, hogy az első szülés után tovább (3-4 napig) marad intézményi orvosi megfigyelés alatt a kismama és vele együtt a baba is, mint a további szüléseknél.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását