2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyurcsány: változás kell az MSZP-ben

Gyurcsány Ferenc szerint nem egy új pártot kell létrehozni az MSZP-ből, hanem a meglévőt kell "kinyitni"; ehhez azonban politikai, erkölcsi, valamint szervezeti és irányítási fordulat szükséges.
2010. október 12. kedd 18:57 - HírExtra
A volt miniszterelnök keddi, nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt három választással a Fidesz Magyarország legerősebb és legbefolyásosabb pártja lett: a jobboldal győzelmét ugyanakkor tiszteletben kell tartani, viszont politikájával nem lehet egyetérteni.
A választáson is eldőlt, hogy az MSZP a legerősebb ellenzéki párt, de az "ezüstéremmel" nem lehet elégedett - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Kiemelte: csak az lehet a törekvés, hogy belátható időn belül az MSZP-ben bízzon a legtöbb magyar választó. Ehhez azonban nagyon mély, rendszerváltozás-szintű változások, azaz politikai, erkölcsi és szervezeti és irányítási fordulatok szükségesek - tette hozzá.

A miniszterelnök tartóssá kívánja tenni az egy nagy és több kisebb párt berendezkedési elvet, az ország érdeke ezért az, hogy ne legyen tartós a "fideszes túlhatalom", és álljon elő az a helyzet, amelyben két nagy váltópárt verseng a választók kegyeiért - hangsúlyozta a szocialista országgyűlési képviselő.

Hozzátette: az MSZP-t ezért az 1989-es demokraták széles befogadó, a centrumra nyitott pártjává lehetne alakítani. Úgy vélte, nem új pártot kell létrehozni, hanem a meglévőt kellene kinyitni, ami egy balközép-centrum párti pozíciót foglalhatna el.

Gyurcsány Ferenc a változás egyik fontos eszközét a pártfinanszírozás megváltoztatásában látja, mivel nézete szerint ebben a kérdésben jelentős az átláthatatlan kapcsolatok világa. Kiemelte: a két nagy párt között csak annyi a különbség, hogy "az egyik ezt jobban tudta fedezni."

A változáshoz az MSZP-nek szigorúan el kell választani magától minden olyan pénzt, amely nem átláthatóan, ellenőrizhetően és erkölcsösen érkezik a forrásokból - szögezte le, hozzátéve, hogy ameddig ez nem történik meg, addig nem lehet elvi ellenzéke az MSZP a Fidesznek.

Gyurcsány Ferenc a tájékoztatón ugyanakkor helyes döntésnek nevezte, hogy a kormány erőt és eltökéltséget mutat a vörösiszap-szennyezés kapcsán, felelősséget vállal a helyreállításban, meg kívánja találni a felelősöket, és újraindítja a gyárat.

Nem kétséges, rendet kell tenni ebben a térségben, de ehhez olyan általános felhatalmazást kért magának, amely messze túlmutat konkrét ügyön, és lehetővé teszi, hogy - korlátok és garanciák nélkül - bárhova betoppanjon, "és azt mondja, einstand" - fogalmazott.

A politikus az ATV vasárnapi műsorában tett kijelentése kapcsán az MTI kérdésére elmondta: a miniszterelnökséghez ambíció és megfelelő helyzet kell. "Most egyik sincs, így aztán nagyon könnyű szívvel lehet azt mondani, hogy én nagy valószínűséggel nem leszek miniszterelnök a politikailag és emberileg elképzelhető jövőben" - fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását