2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Velence: világörökség része lesz gondola?

A gondola világörökségi elismerését javasolja Velence a hagyományos gondolaépítészet védelme érdekében.
2010. október 13. szerda 07:16 - HírExtra
A lagúnák városa a szájjal fújt muranói üveget és a velencei csipkét is az UNESCO védelmére érdemesnek ítéli. A javaslatokat hivatalosan egy október 22-én Velencében kezdődő kétnapos nemzetközi kongresszuson terjesztik majd elő.

"Jónak tartom az ötletet. Alapvető jelentőségű, hogy a gondola hagyományát megőrizzük. Vannak olyan tervek, melyek szerint műanyagból építenének gondolákat, ez elfogadhatatlan" - fejtette ki Aldo Reato, a gondolaszövetség elnöke.

Jelenleg Velencében csak helyi mesterembereknek engedélyezik gondolák építését a több száz éves hagyományok alapján. Az eredeti gondola a velencei kézművesség remekműve: megépítéséhez hétféle fát használnak fel, egy példány átlagos költsége 25 ezer euró (6,9 millió forint).

A velencei gondolatkészítők mindenáron meg akarják óvni városuk jelképét az olcsó imitációktól, ezért támadást indítottak az újítók ellen: egy eredetiséget szavatoló jelzés bevezetését tervezik, melyet csak a valódi fából készült, a hagyományoknak megfelelő méretű gondolák kaphatnának meg.

"Sok új gondola egyszerűen giccses, olyan rikító sárga díszítésekkel, melyeknek semmi közük a velencei történelemhez. A gondola Velence egyik szimbóluma, nem pedig egy vidámpark attrakciója ... Velence nem válhat Európa Las Vegasává" - nyilatkozta a gondolakészítők szóvivője, akinek elmondása szerint már most is akadnak álgondolások, akik a turistákat drága pénzért szállítják hamisított csónakjaikon.

Az új velencei polgármester, Giorgio Orsoni azért is síkra akar szállni, hogy a Canal Grandén taxiként szolgáló motorcsónakok is csak fából készülhessenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását