2024. május 14. - Bonifác

Orbán: a takarékszövetkezeteknek nagyobb szerepet kell vállalniuk

Orbán Viktor szerint a következő tíz évben minimum a kétszeresére, de inkább a háromszorosára kellene növelni a takarékszövetkezetek jelenlegi, 5-6 százalék körüli pénzpiaci részesedését.
2010. október 14. csütörtök 12:21 - HírExtra
A miniszterelnök csütörtökön a Szövetkezeti bankok és a kis- és középvállalkozások 3. európai fórumán, Budapesten közölte: szeretnének a magyar takarékszövetkezeteknek nagyobb szerepet szánni az ország pénzügyi vérkeringésében. Erre az Új Széchenyi Terv, az önkormányzati finanszírozás, az agrártámogatások közvetítése, valamint a pályázati rendszerek finanszírozása terén lát lehetőséget.

Azoknál a takarékszövetkezeteknél - folytatta -, amelyeknél ez a "várható, fokozott aktivitás" tőkét igényel, a kormány készen áll arra, hogy hosszú futamidejű kölcsöntőkét biztosítson. Kifejtette: a takarékszövetkezet az egyetlen olyan pénzintézet Magyarországon, amely százszázalékos hazai tulajdonban van. Pénzpiaci részesedésük ugyan 5-6 százalék körül mozog, ami messze elmarad az európai uniós átlagtól, de a fontosságuk ennél jóval nagyobb.

Egyetértve Demján Sándorral, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökével Orbán Viktor minimális célkitűzésnek nevezte a részesedés megduplázását a következő tíz évben, de háromszorosára kell emelni "ha teljesíteni akarnánk azokat a makrogazdasági célokat, amelyeket a növekedés beindításához fűzünk" - emelte ki.

A szövetkezet nem engedheti meg magának, hogy tisztán csak a közvetlen nyereség elve alapján működjön - mondta, hozzátéve, hogy természetesen a szövetkezeteknek is törekedniük kell a nyereség elérésére, de legalább ilyen fontos szempont, hogy az emberek tömegei ne szoruljanak ki a banki szolgáltatói körből. A takarékszövetkezetek esetében - tette hozzá - a tulajdonosok irányából a vezetés felé profitelvárás, nem pedig profitnyomás érvényesül.

A kormányzatnak a takarékszövetkezeti és a kkv-szektort érintő intézkedéseiről szólva emlékeztetett: 19-ről 10 százalékra csökkentették a társasági adót. Ez a következő évi költségvetésben is így lesz - hangsúlyozta. Orbán Viktor emellett felhívta a figyelmet például arra a célkitűzésükre, hogy az uniós források legalább fele a kis- és középvállalkozásokhoz kerüljön.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását